Resten Clarissenklooster gevonden in Alkmaarse Molenbuurt

13 OKTOBER 2015, ALKMAAR
Samenvatting
Tijdens archeologisch onderzoek in de Molenbuurt zijn maandag 12 oktober 2015 resten gevonden van het Clarissenklooster dat daar van 1509 tot 1572 heeft gestaan.

Het onderzoek vond plaats vanwege de nieuwbouw van Bodrum Kebap. De vondst van de restanten heeft geen gevolgen voor de voortgang van de bouw. In de bouwput werden vanochtend als eerste - niet ver onder het maaiveld - resten gevonden van een cementen ondervloer waarop plavuizen gelegen hebben. Niet lang daarna werd ook een deel van een fundering aangetroffen. Uit de restanten blijkt dat het bouwwerk in Oost-Westelijke richting heeft gestaan. Dat is afwijkend van de bouwrichting van de panden in de omgeving. Er kan gezien de plaats en de oriëntatie met zekerheid gezegd worden dat de gevonden resten afkomstig zijn van het Clarissenklooster. Door de archeologen van de gemeente wordt alles nauwkeurig in kaart gebracht.

Clarissenklooster

Het Clarissenklooster stond van 1509 tot 1572 buiten de stadsvesten ter hoogte van de Geesterpoort. De Clarissenzusters waren afkomstig uit Gouda en brachten hun dagen vooral door met bidden. Ze leefden van de liefdadigheid van de Alkmaarders. Uit bronnen is bekend dat Claes Corff in 1506 een bedrag van 3600 pond heeft nagelaten voor de bouw van dit klooster. In 1509 werd de kapel gewijd.

In 1572 werden de 28 zusters door de geuzen verdreven uit hun klooster. De stenen van het kloostergebouw werden gebruikt voor het versterken van de nieuwe stadswallen. Een aantal van de zusters trok naar het zuiden van Nederland. Enkele Alkmaarse zusters gingen weer in de stad wonen.

Na de sloop van het klooster werden de nieuwe, nu nog aanwezige, vestingwerken met grote haast aangelegd, vlak voor de komst van de Spaanse troepen. De grond die vrijkwam tijdens het graven van de Vestgracht werd gebruikt om een aarden omwalling mee aan te leggen.

Afbeeldingen
Download PDF
Download PDF
Over Gemeente Alkmaar

Alkmaar, de 5e stad van Noord-Holland, verbindt het beste van stad en land. De stad bruist! Met het uitgebreide winkelaanbod, een van de best bewaarde historische binnensteden én natuurlijk de traditionele kaasmarkt, trekt Alkmaar jaarlijks veel toeristen. De ligging vlakbij de kust en de randstad maakt wonen en werken in de stad een waar genoegen.

De gemeente Alkmaar zorgt dat het er nog beter wonen en werken is. Samen met de inwoners, want daar zit de kracht van stad en land.

berichten