Fabriek Ringers gemeentelijk monument

18 APRIL 2016, ALKMAAR
Samenvatting
Het College van B&W plaats de voormalige Ringersfabriek aan de Noorderkade op de gemeentelijke monumentenlijst. De Welstands- en Monumentencommissie heeft hierover een positief advies aan het college gegeven. Met het plaatsen van de voormalige chocoladefabriek op de monumentenlijst wordt uitvoering gegeven aan de raadsmotie uit 2014.

Het gebouw vertegenwoordigt het industriële verleden van Alkmaar. De Ringersfabriek is een zeer zeldzaam voorbeeld van industrieel erfgoed. Zowel in vorm, schaal en oorspronkelijke functie.Het pand heeft bijzondere cultuurhistorische, architectonische, bouwhistorische en stedenbouwkundige waarden. Bijzonder aan het complex is dat het met een duidelijke visie in fasen tot stand is gekomen. Het eerste deel stamt uit 1920.

Wethouder Kloos (OPA) hierover: “Ringers vertelt een verhaal over de geschiedenis van Alkmaar. Ooit gaf deze fabriek aan vele Almaarders werk. De familie Ringers heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Alkmaar. Ik vind het belangrijk dat Alkmaar zuinig is op haar industrieel erfgoed. Het is daarom goed dat daarom de gemeentelijke monumentale status aan dit pand wordt gegeven."

Het monumentenbesluit staat nog open voor bezwaar door belanghebbenden. Na de bezwarenperiode zal het college een definitief besluit nemen.
(bijlage: redengevende omschrijving om voormalige Ringersfabriek te plaatsen op gemeentelijke monumentenlijst)

Citaten
"Ringers vertelt een verhaal over de geschiedenis van Alkmaar. Ooit gaf deze fabriek aan vele Almaarders werk. De familie Ringers heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Alkmaar. Ik vind het belangrijk dat Alkmaar zuinig is op haar industrieel erfgoed. Het is daarom goed dat daarom de gemeentelijke monumentale status aan dit pand wordt gegeven." Wethouder Kloos
Documenten
Download PDF
Download PDF
Over Gemeente Alkmaar

Alkmaar, de 5e stad van Noord-Holland, verbindt het beste van stad en land. De stad bruist! Met het uitgebreide winkelaanbod, een van de best bewaarde historische binnensteden én natuurlijk de traditionele kaasmarkt, trekt Alkmaar jaarlijks veel toeristen. De ligging vlakbij de kust en de randstad maakt wonen en werken in de stad een waar genoegen.

De gemeente Alkmaar zorgt dat het er nog beter wonen en werken is. Samen met de inwoners, want daar zit de kracht van stad en land.

berichten