Regio NHN blijft laaggeletterdheid samen aanpakken

De 18 gemeenten die participeren in de Arbeidsmarktregio Noord-Holland Noord hebben de samenwerking voor de aanpak van Laaggeletterdheid voor onbepaalde tijd verlengd. De regionale aanpak Laaggeletterdheid richt zich op inwoners van 18 jaar en ouder die hun Nederlands willen verbeteren. Doordat zij beter leren lezen, schrijven, rekenen en met een pc leren omgaan kunnen zij zelfstandiger meedoen in de samenleving. Gemeenten hebben de wettelijke taak om inwoners te ondersteunen als zij moeite hebben met de Nederlandse taal.

Laaggeletterdheid in Nederland

Maar liefst 2,5 miljoen volwassenen in Nederland hebben moeite met lezen, schrijven, en/of rekenen. In de leeftijdsgroep tussen de 16 en 65 jaar gaat het om 1,3 miljoen Nederlanders. Daarvan is tweederde van Nederlandse afkomst.

“Wanneer inwoners onvoldoende taalvaardig zijn is het voor hen moeilijk om te participeren in de samenleving. Doordat zij informatie niet goed begrijpen is de kans groot dat zij afhankelijk raken van anderen. Door deze inwoners onderwijs aan te bieden, worden zij zelfredzamer. Dit vergroot hun kansen op de arbeidsmarkt maar ook hun ontwikkeling op het sociale vlak. Want iedereen moet mee kunnen doen in deze maatschappij.”

Wethouder Konijn-Vermaas (D66)

Samenwerking

Om inwoners goed taalonderwijs te bieden, werken gemeenten nauw samen met het ROC Kop van Noord-Holland, taalhuizen en vrijwilligersorganisaties. De Arbeidsmarktregio Noord-Holland Noord faciliteert de onderwijstrajecten met leerkrachten, vrijwilligers en digitale leermiddelen. Het lesaanbod bestaat uit samenspraak, conversatieles, taalmaatjes, taal voor thuis, een leeskring voor beginners en digitale lessen. Maar ook themagerichte bijeenkomsten, bijvoorbeeld gericht op gezondheid of werk.

Aanmelden

De lessen bij het ROC zijn gratis maar voor sommige activiteiten wordt een kleine bijdrage gevraagd. Mensen kunnen zich rechtstreeks aanmelden bij:

• ROC Kop van Noord-Holland,

telefoon: 0223-611200, www.rockopnh.nl

• Het Taalhuis Alkmaar, Bergen, Castricum, Heerhugowaard, Heiloo en Langedijk

Bibliotheek Alkmaar, telefoon 0800-023444, e-mail: taalhuisalkmaar@bknw.nl

• Het Taalhuis West-Friesland

Vrijwilligerspunt Hoorn, telefoon 0229-216499, e-mail: a.ligthart@vrijwilligerspunt.com

• Taalhuis Den Helder en Schagen

Bibliotheek Den Helder, telefoon 0223-623434, e-mail taalhuisdenhelder@kopgroepbibliotheken.nl

Arbeidsmarktregio Noord-Holland Noord

De deelnemende gemeenten van de Arbeidsmarktregio Noord-Holland Noord zijn, Alkmaar, Bergen NH, Castricum, Den Helder, Drechterland, Enkhuizen, Heerhugowaard, Heiloo, Hollands Kroon, Hoorn, Koggenland, Langedijk, Medemblik, Opmeer, Schagen, Stede Broec, Texel en Uitgeest.

Op de foto zetten de wethouders de laatste handtekeningen onder de regionale samenwerkingsovereenkomst voor de aanpak van laaggeletterdheid. 

Foto: Jan Jong

269458 20180110%20regio%20ondertekening%20laaggeletterdheid 1c03e0 large 1515663819
Over Gemeente Alkmaar

Alkmaar, de 5e stad van Noord-Holland, verbindt het beste van stad en land. De stad bruist! Met het uitgebreide winkelaanbod, een van de best bewaarde historische binnensteden én natuurlijk de traditionele kaasmarkt, trekt Alkmaar jaarlijks veel toeristen. De ligging vlakbij de kust en de randstad maakt wonen en werken in de stad een waar genoegen.

De gemeente Alkmaar zorgt dat het er nog beter wonen en werken is. Samen met de inwoners, want daar zit de kracht van stad en land.

berichten