Opening 1e smakelijke moestuin in Alkmaar

Op donderdag 8 maart werd de 1ste 'smakelijke moestuin' geopend door wethouder Elly Konijn-Vermaas. Dit deed zij in de 'Week voor de gezonde jeugd'. De week waarin Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) en haar partners BuurtLAB, Jong Leren Eten, zich hard maken voor een gezonde generatie. Nog deze maand worden ook Smakelijke Moestuinen bij vestigingen van Stichting Kinderopang Alkmaar en Kiddies in gebruik genomen.

Spelenderwijs leren

Dankzij de Smakelijke Moestuinen leren peuters spelenderwijs de groenten kennen; hoe groenten groeien, hoe zij ruiken en eruit zien, maar vooral ook hoe zij smaken. Het programma biedt een speelse manier om kinderen te leren dat groenten bij de dagelijkse maaltijd horen én hoe lekker en gezond ze zijn!

Gezonde voeding

Een gezond gewicht begint met gezonde voeding. Opvoeders zijn zich vaak niet bewust van het belang van gezonde voeding op jonge leeftijd. Dit heeft tot gevolg dat peuters te weinig groenten eten, terwijl juist in deze jaren de basis wordt gelegd voor het voedingspatroon. Slechts 1% van de peuters krijgt de aanbevolen hoeveelheid groente per dag binnen. Kinderen van 0-4 jaar, hun ouders en verzorgers zijn goed bereikbaar op peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. Dit biedt de kans om hen daar iets leuks en leerzaams aan te bieden op het gebied van gezonde voeding.

 

Samenwerking

De moestuinen worden gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De zadenpakketten worden samengesteld door mensen met een verstandelijke beperking. 

Wilt u meer informatie over de smakelijke moestuin, dan kunt u contact opnemen met Anja Lems, JOGG regisseur Alkmaar: anjalems@joggalkmaar.nl

Foto: JOGG, wethouder Elly Konijn-Vermaas plant samen met peuters van peuterspeelzaal de Eenhoorn de eerste zaadjes in de Smakelijke Moestuin.

274442 opening%20smakelijke%20moestuin%20psz%20de%20eenhoorn%20alkmaar%208%20maart%202018%20%2822%29 bd68e5 large 1520522916
Over Gemeente Alkmaar

Alkmaar, de vijfde stad van Noord-Holland, verbindt het beste van stad en land. De stad bruist! Met het uitgebreide winkelaanbod, een van de best bewaarde historische binnensteden én natuurlijk de traditionele kaasmarkt, trekt Alkmaar jaarlijks veel toeristen. De ligging vlakbij de kust en de randstad maakt wonen en werken in de stad een waar genoegen.

De gemeente Alkmaar zorgt dat het er nog beter wonen en werken is. Samen met de inwoners, want daar zit de kracht van stad en land.