214711 kaasmarkt%20stock%202016%20008 adc110 large 1466518141

Voormalig directeur van het NIOD opent Alkmaarse kaasmarkt

Op vrijdag 4 mei om 10.00 uur luidt mevrouw Marjan Schwegman de bel van de Alkmaarse kaasmarkt. Hét teken dat de markt geheel volgens traditie kan beginnen. Zij doet dit op uitnodiging van burgemeester Piet Bruinooge.

 

Prof. dr. M.J. Schwegman, momenteel emeritus hoogleraar Politieke cultuur in de 20e eeuw, was van 2007 tot 2016 directeur van het NIOD Instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies. Daarvoor was zij onder andere directeur van het Koninklijk Nederlands Instituut in Rome en bijzonder hoogleraar Vrouwengeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Zij heeft veel aandacht besteed aan vrouwen die een rol speelden in het Nederlandse verzet, zoals bijvoorbeeld de in Alkmaar geboren Truus Wijsmuller-Meijer.

 

Geschiedenis

Historicus Schwegman is in het academisch jaar 2017-2018 Cleveringahoogleraar aan de Universiteit Leiden. Deze wisselleerstoel is ingesteld om te gedenken dat prof.mr. R.P. Cleveringa in november 1940 in een moedige rede protesteerde tegen het ontslag van de Joodse hoogleraren. In haar Cleveringarede op 27 november vroeg Schwegman aandacht voor één van hen, Eduard Meijers: “Hoe ging het na Cleveringa’s rede verder met mensen zoals Meijers die ontslagen werden en met deportatie bedreigd? Ook die geschiedenis moet worden verteld.”

 

“Dit jaar valt 4 mei, de dag van de Nationale Dodenherdenking, op vrijdag. Op deze bijzondere datum heb ik mevrouw Schwegman, als voormalig directeur van het NIOD, uitgenodigd om de Alkmaarse kaasmarkt officieel te openen. Hierbij zijn ook aanwezig haar echtgenoot en de leden van de verschillende Alkmaarse 4 en 5 mei comités. Deze leden verzorgen jaarlijks de verschillende Herdenkingen en het Alkmaarse Bevrijdingsfestival. Een passender combinatie kan ik me nauwelijks bedenken”.

burgemeester Bruinooge

 

36 Alkmaarse kaasmarkten

Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse kaasmarkt is een traditie sinds 1593. Vorig jaar trok dit kleurrijke evenement een record aantal bezoekers (ruim 169.000). De kaasmarkt is gratis, voor alle leeftijden en goed toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. De kaasmarkt is dit jaar van 30 maart tot en met 28 september op vrijdagochtend  van 10.00 tot 13.00 uur. Daarnaast worden er op de dinsdagen in juli en augustus van 19.00 tot 21.00 uur avondkaasmarkten gehouden. Alle  kaasmarkten zijn op het Waagplein in Alkmaar.

Download PDF
Download PDF
Over Gemeente Alkmaar

Alkmaar, de vijfde stad van Noord-Holland, verbindt het beste van stad en land. De stad bruist! Met het uitgebreide winkelaanbod, een van de best bewaarde historische binnensteden én natuurlijk de traditionele kaasmarkt, trekt Alkmaar jaarlijks veel toeristen. De ligging vlakbij de kust en de randstad maakt wonen en werken in de stad een waar genoegen.

De gemeente Alkmaar zorgt dat het er nog beter wonen en werken is. Samen met de inwoners, want daar zit de kracht van stad en land.