Balkons en dakterrassen in Huiswaard worden gecontroleerd

Nadat afgelopen weekend spontaan een balkon afbrak van een drive-inwoning aan de Bannewaard in Alkmaar, met enkele gewonden tot gevolg, stelt de gemeente Alkmaar een onderzoek in. Het onderzoek richt zich op, al dan niet illegaal, gebouwde balkons en dakterrassen bij vergelijkbare woningen in de wijk Huiswaard.

 

Op zaterdagavond 5 mei jl. kwam op 22.10 uur bij de hulpdiensten de melding binnen van een ingestort balkon aan de Bannewaard. Ter plaatse bleek dat het balkon aan de achterzijde van de woning was afgebroken. Op het balkon stonden op dat moment 6 personen. Alle personen zijn bij de val gewond geraakt. Naar later bleek viel de ernst van de verwondingen gelukkig mee.

 

Er is geconstateerd dat de houten constructie van het balkon was doorgerot, waardoor het van zijn bevestigingsankers is geschoten. Voor het betreffende balkon is geen vergunning verleend. Het is dus illegaal gebouwd. Het aanbrengen van een balkon aan een woning of het aanbrengen van een dakterras op een aanbouw is vergunningsplichtig en moet voldoen aan de geldende veiligheidsvoorschriften. Gebouweigenaren hebben zorgplicht over de onderhoudstoestand van betreffende bouwwerken.

 

Uit een voorlopige inventarisatie blijkt dat er mogelijk meer illegale balkons/dakterrassen aanwezig zijn, waarvan wellicht ook een aantal niet aan de veiligheidseisen voldoet. De gemeente stelt daar naar onderzoek in. De betreffende eigenaren ontvangen hierover in de loop van deze maand een brief.

 

 

Download PDF
Download PDF
Over Gemeente Alkmaar

Alkmaar, de vijfde stad van Noord-Holland, verbindt het beste van stad en land. De stad bruist! Met het uitgebreide winkelaanbod, een van de best bewaarde historische binnensteden én natuurlijk de traditionele kaasmarkt, trekt Alkmaar jaarlijks veel toeristen. De ligging vlakbij de kust en de randstad maakt wonen en werken in de stad een waar genoegen.

De gemeente Alkmaar zorgt dat het er nog beter wonen en werken is. Samen met de inwoners, want daar zit de kracht van stad en land.