Paralympisch snowboarder Chris Vos opent Graskaasmarkt

Op vrijdag 25 mei om 10.00 uur luidt paralympiër Chris Vos de bel van de Graskaasmarkt op het Waagplein in Alkmaar. Hét teken dat de markt geheel volgens traditie kan beginnen.

 

Afgelopen jaren heeft CONO Kaasmakers deze, uit de Beemster afkomstige paralympiër geholpen om zijn droom, een medaille op de paralympische spelen, waar te maken. Als gevolg van een zwaar ongeval op 5 jarige leeftijd is Chris verlamd aan zijn rechter been. De specialisten voorspelden destijds dat hij voor de rest van zijn leven gebruik moest maken van een rolstoel. Chris dacht hier anders over. Met behulp van een orthese lukt het hem weer te lopen en hoeft hij geen gebruik te maken van een rolstoel. Het is mede te danken aan Chris zijn sportiviteit en trainingsarbeid dat dit is gelukt.

 

Medaillewinnaar

Op 7 jarige leeftijd begint Chris met snowboarden. In 2010 was het Nicoline Sauerbreij die Chris inspireerde om op hoger niveau te gaan boarden. Vanaf dat moment staat zijn leven in het teken van snowboarden en het behalen van de top. In 2014 deed Chris, op 14 jarige leeftijd, mee aan de Paralympische spelen in Sochi. Hij maakte een verpletterende indruk. Tijdens de WK in het Spaanse La Molina greep Chris in 2015 de wereldtitel op de banked slalom en de snowboardcross. Een jaar later won hij alle overall World Cup-titels. Begin 2017 prolongeerde hij op het WK in het Canadese Big White zijn beiden wereldtitels.  De snowboarder won op de Paralympische Spelen van Pyeongchang in maart 2018 de zilveren medaille op de snowboardcross.

 

Graskaas

Beemster koeien lopen langer in de wei dan gemiddeld, Beemster kaas wordt gemaakt van 100% weidemelk. Maar Graskaas is altijd weer speciaal, deze wordt gemaakt van de melk van de eerste voorjaars weidegang. Dit levert een romige melk op, die zorgt voor de heerlijke zachte en friszure smaak van de Beemster Graskaas.

 

Alkmaarse kaasmarkt Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse kaasmarkt is een traditie sinds 1593. Vorig jaar trok dit kleurrijke evenement een record aantal bezoekers (ruim 169.000). De kaasmarkt is gratis, voor alle leeftijden en goed toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. De kaasmarkt is dit jaar van 30 maart tot en met 28 september op vrijdagochtend  van 10.00 tot 13.00 uur. Daarnaast worden er op de dinsdagen in juli en augustus van 19.00 tot 21.00 uur avondkaasmarkten gehouden. Alle kaasmarkten zijn op het Waagplein in Alkmaar.

 

214734 kaasmarkt%20stock%202016%20027%20graskaas 8716fa large 1466518413

 

Download PDF
Download PDF
Over Gemeente Alkmaar

Alkmaar, de vijfde stad van Noord-Holland, verbindt het beste van stad en land. De stad bruist! Met het uitgebreide winkelaanbod, een van de best bewaarde historische binnensteden én natuurlijk de traditionele kaasmarkt, trekt Alkmaar jaarlijks veel toeristen. De ligging vlakbij de kust en de randstad maakt wonen en werken in de stad een waar genoegen.

De gemeente Alkmaar zorgt dat het er nog beter wonen en werken is. Samen met de inwoners, want daar zit de kracht van stad en land.