261034 kaasmarkt ddd0e2 large 1507556907

Ina Hut, directeur-bestuurder CoMensha, opent Alkmaarse kaasmarkt

Op vrijdag 1 juni om 10.00 uur luidt Ina Hut van CoMensha, het landelijke Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel in Nederland, de bel van de Alkmaarse kaasmarkt. Hét teken dat de markt geheel volgens traditie kan beginnen. Zij doet dit op uitnodiging van burgemeester Piet Bruinooge. Te gast is ook een vertegenwoordiging van Karavaan, die dit jaar haar 25ste verjaardag viert en waarvan het festival ook op 1 juni start.

 

Sinds 15 mei is de tentoonstelling ‘Open Je Ogen’ voor mensenhandel op de Paardenmarkt te zien. Dertig indrukwekkende portretten van slachtoffers van mensenhandel zijn groots geëxposeerd. Vanaf 1 juni start ook het Karavaanfestival, onder andere met een indrukwekkende voorstelling op het Canadaplein ‘Ceci n’est pas…’, met buitengewone tableaus over onze vooroordelen. Beide zijn tot en met 10 juni te bekijken.

 

‘Open je Ogen’ op Paardenmarkt

De tentoonstelling op de Paardenmarkt bestaat uit 30 portretten en verhalen van slachtoffers.

30 indringende portretten, die symbool staan voor het feit dat mensenhandel onder onze ogen plaatsvindt. De portretten zijn in opdracht van CoMensha en in samenwerking met stichting Open Mind tot stand gekomen en krachtig vastgelegd door fotograaf Ernst Coppejans. De foto’s brengen de ernst en de diversiteit van mensenhandel in Nederland in beeld. Want mensenhandel vindt pal onder onze ogen plaats. Open je ogen!

 

‘Ceci n’est pas…’  op Canadaplein

Van 1 tot en met 10 juni strijkt op het Doelenveld het festivalhart van Karavaan neer. Het jaarlijkse theaterfestival brengt buitengewoon locatietheater in de regio Alkmaar, waarin ook actuele  maatschappelijke onderwerpen worden behandeld. Deze editie is het thema #OpenMind: een programma rondom blikvernauwing en blikverruiming. Eén van de voorstellingen is ‘Ceci n’est pas…’ met buitengewone tableaus over onze vooroordelen. Met een #Open Mind kijken naar de mensen om je heen. Te zien op het Canadaplein. Dit thema sluit goed aan op de tentoonstelling ‘Open je Ogen’.

 

36 Alkmaarse kaasmarkten

Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse kaasmarkt is een traditie sinds 1593. Vorig jaar trok dit kleurrijke evenement een record aantal bezoekers (ruim 169.000). De kaasmarkt is gratis, voor alle leeftijden en goed toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. De kaasmarkt is dit jaar van 30 maart tot en met 28 september op vrijdagochtend  van 10.00 tot 13.00 uur. Daarnaast worden er op de dinsdagen in juli en augustus van 19.00 tot 21.00 uur avondkaasmarkten gehouden. Alle  kaasmarkten zijn op het Waagplein.

281363 20180515%20opening2%20tentoonstelling%20mw%20hut%20en%20bgm%20bruinooge d35a92 large 1527601652

Opening 'Open je Ogen' op 15 mei 2018 door mevrouw Hut en burgemeester Bruinooge.

Foto: Rob Verhagen

Download PDF
Download PDF
Over Gemeente Alkmaar

Alkmaar, de vijfde stad van Noord-Holland, verbindt het beste van stad en land. De stad bruist! Met het uitgebreide winkelaanbod, een van de best bewaarde historische binnensteden én natuurlijk de traditionele kaasmarkt, trekt Alkmaar jaarlijks veel toeristen. De ligging vlakbij de kust en de randstad maakt wonen en werken in de stad een waar genoegen.

De gemeente Alkmaar zorgt dat het er nog beter wonen en werken is. Samen met de inwoners, want daar zit de kracht van stad en land.