214711 kaasmarkt%20stock%202016%20008 adc110 large 1466518141

Alkmaars raadslid opent Kaasmarkt

Op vrijdag 13 juli om 10.00 uur opent een Alkmaars raadslid de Alkmaarse kaasmarkt. Wie dit raadslid is, is afhankelijk van de uitkomst van de Alkmaar Quiz. Alle raadsleden worden voorafgaand ontvangen in de raadzaal van het Stadhuis. Hier wordt hun kennis over Alkmaar op de proef gesteld. Wie Alkmaar het beste kent, mag de kaasbel luiden. Hét teken dat de markt geheel volgens traditie kan beginnen. De raadsleden zijn uitgenodigd door het college van burgemeester en wethouders. Burgemeester Piet Bruinooge is deze ochtend gastheer.

De gemeenteraad

Op 21 maart 2018 is de nieuwe gemeenteraad gekozen. Deze werd op donderdag 29 maart geïnstalleerd. De gemeenteraad in Alkmaar bestaat uit 39 raadsleden. De leden komen uit 11 politieke partijen. De raadsleden uit één partij vormen samen een fractie. Naast kaders stellen en controleren, vervult de gemeenteraad de vertegenwoordigende rol voor alle Alkmaarders.

De raad vergadert gemiddeld één keer per 3 weken. Daarnaast zijn er verschillende raadscommissies, waarin eerst uitgebreid de voorstellen van het college van burgemeester en wethouders worden behandeld. Nadat de verschillende partijen in de commissies advies hebben uitgebracht, wordt het voorstel ter bespreking in de raadsvergadering ingebracht. De fracties werken ook achter de schermen, bijvoorbeeld aan hun partijprogramma of aan een onderzoek. Al met al besteedt een raadslid 30 tot 100 uur per maand aan het raadswerk. De meesten raadsleden doen het raadswerk naast hun ‘gewone’ werk.

36 Alkmaarse kaasmarkten

Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse kaasmarkt is een traditie sinds 1593. Vorig jaar trok dit kleurrijke evenement een record aantal bezoekers (ruim 169.000). De kaasmarkt is gratis, voor alle leeftijden en goed toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. De kaasmarkt is dit jaar van 30 maart tot en met 28 september op vrijdagochtend  van 10.00 tot 13.00 uur. Daarnaast worden er op de dinsdagen in juli en augustus van 19.00 tot 21.00 uur avondkaasmarkten gehouden. Alle  kaasmarkten zijn op het Waagplein in Alkmaar.

 

Download PDF
Download PDF
Over Gemeente Alkmaar

Alkmaar, de vijfde stad van Noord-Holland, verbindt het beste van stad en land. De stad bruist! Met het uitgebreide winkelaanbod, een van de best bewaarde historische binnensteden én natuurlijk de traditionele kaasmarkt, trekt Alkmaar jaarlijks veel toeristen. De ligging vlakbij de kust en de randstad maakt wonen en werken in de stad een waar genoegen.

De gemeente Alkmaar zorgt dat het er nog beter wonen en werken is. Samen met de inwoners, want daar zit de kracht van stad en land.