287463 vaar%20mee 4e1619 large 1534337310

Open Monumentendag

Stap op 8 september binnen bij een open monument

Op zaterdag 8 september staan 82 monumentale deuren open in de gemeente Alkmaar. Ook dit jaar is er weer veel extra´s te beleven met leuke activiteiten voor de jeugd. Het thema van de landelijke Open Monumentendag is dit jaar ‘In Europa’. En net als voorheen, is het informatiecentrum weer ingericht in de Grote Sint Laurenskerk.

De monumenten zijn stuk voor stuk een bezoek waard. Overal is iets nieuws te zien. Omdat ze niet allemaal op één dag te bezoeken zijn, is het goed om een eigen route samen te stellen. Kijk daarvoor achterin de routegids en maak een themaroute langs kerken, hofjes of scholen. Of ga langs bij torens, militaire gebouwen, molens en gemalen. Volg de icoontjes op de plattegrond voor jeugdactiviteiten, optredens en exposities of gedichten en verhalen. Een tip voor een dag met veel variatie is een dorpenroute. In de oude kernen van de Schermer kunt u bijvoorbeeld de unieke historie van de droogmakerij ervaren in poldermolens langs de vaarten in Schermerhorn en Ursem. En vergeet ook niet de historische dorpen Graft en De Rijp. Hier vaart u met de monumentenschuyt van monument naar monument of van Graft naar De Rijp en terug. En bij een bezoek aan het Kleinste Huisje kunt u een vaartocht door de polder maken.

Nieuw geopende monumenten

Dit jaar zijn er zeven nieuwe monumenten te bezoeken. Sommige zijn ‘oude bekenden’ die een paar jaar  gesloten zijn geweest. De getallen tussen haakjes zijn de nummers die de monumenten hebben op de routekaart voor Open Monumentendag:

  • Gasfabriek, Helderseweg 28, 1817 BA Alkmaar (38)
  • Hervormde kerk, Noordervaart 122, 1841 HC Stompetoren (51)
  • Rentenierswoning, Noordeinde 80, 1843 JK. Grootschermer (57)
  • Het Washuis/Museum Jan Boon, Rechtestraat 146, 1483 BG De Rijp (69)
  • Fort Markenbinnen, Provincialeweg 11 1536 AC Markenbinnen (70)
  • Schutterswei, Prins Bernhardlaan 16, alkmaar (2A)
  • Woonhuis, Verdronkenoord 37 1811 BB Alkmaar (4A)

Entree en activiteiten overal gratis

De monumenten zijn geopend van 10.00-17.00 uur. De route is te volgen met een routegids met beschrijvingen van de monumenten of met een losse plattegrond. Deze liggen op diverse verspreidpunten.

Zie ook erfgoedalkmaar.nl/openmonumentendag en vind de digitale route op alkmaaropdekaart.nl.

Bezoek op afspraak

Voor een aantal monumenten is een ticket nodig. De tickets zijn gratis maar moeten wel vooraf worden besteld. U kiest een ticket waarmee u aansluit bij een groep op een vaste bezoektijd. Bestellen via erfgoedalkmaar.nl of telefonisch ma – za 10.00 en 16.00 uur 072 548 99 99. Vol is vol, dus wees er snel bij.

Download PDF
Download PDF
Over Gemeente Alkmaar

Alkmaar, de vijfde stad van Noord-Holland, verbindt het beste van stad en land. De stad bruist! Met het uitgebreide winkelaanbod, een van de best bewaarde historische binnensteden én natuurlijk de traditionele kaasmarkt, trekt Alkmaar jaarlijks veel toeristen. De ligging vlakbij de kust en de randstad maakt wonen en werken in de stad een waar genoegen.

De gemeente Alkmaar zorgt dat het er nog beter wonen en werken is. Samen met de inwoners, want daar zit de kracht van stad en land.