289412 3%20d%20model%20grote%20kerk e242bb large 1536310439

1000 jaar Grote Kerk Alkmaar in 3D

Op zaterdag 8 september, Open Monumentendag, om 10.30 uur onthult wethouder Erfgoed Christian Braak het digitale model van de Grote Kerk Alkmaar. 1000 jaar geschiedenis wordt dan teruggebracht met de techniek van vandaag. Het digitale model is gemaakt in het kader van het boek ‘De Grote Kerk van Alkmaar. 500 jaar bouwen en behouden.’ dat volgende maand verschijnt.

Het 3d- model toont niet alleen de huidige kerk die 500 jaar bestaat, maar ook verschillende voorgangers. Het is bijzonder dat vijf eeuwen geleden zo’n grote kerk in slechts 50 jaar is gebouwd. Het onderzoek heeft aangetoond hoe dat meesterstuk tot stand is gekomen. Met het model kunnen we dit nu op een toegankelijke manier in de kerk zelf laten zien.

1000 jaar geschiedenis

Het digitale model is gemaakt door Daan Claessen van de vakgroep Erfgoed van de gemeente Utrecht, op aanwijzingen van de bouwhistorici Jan van der Hoeve en Karel Emmens. Het model gaat meer dan vijf eeuwen terug in de tijd en toont wel 1000 jaar geschiedenis van deze bijzonder plek. De reconstructies van de voorgangers van de kerk zijn gemaakt op basis van het archeologische onderzoek en de dissertatie van onze eigen stadsarcheoloog Peter Bitter.

Vaste opstelling in de Grote Kerk

Het model wordt opgenomen in de vaste opstelling in de Grote Kerk waar de geschiedenis en het gebruik van de kerk door de eeuwen heen wordt toegelicht. Met het toevoegen van het 3D model is de laatste stand van het onderzoek nu ook in de kerk voor de bezoekers te zien. De publicatie ‘De Grote Kerk van Alkmaar. 500 jaar bouwen en behouden.’ wordt uitgegeven door uitgeverij Matrijs uit Utrecht in samenwerking met de Stichting Alkmaarse Historische Publicatie en de Gemeente Alkmaar.

Bekijk hieronder het filmpje.

Download PDF
Download PDF
Over Gemeente Alkmaar

Alkmaar, de vijfde stad van Noord-Holland, verbindt het beste van stad en land. De stad bruist! Met het uitgebreide winkelaanbod, een van de best bewaarde historische binnensteden én natuurlijk de traditionele kaasmarkt, trekt Alkmaar jaarlijks veel toeristen. De ligging vlakbij de kust en de randstad maakt wonen en werken in de stad een waar genoegen.

De gemeente Alkmaar zorgt dat het er nog beter wonen en werken is. Samen met de inwoners, want daar zit de kracht van stad en land.

berichten