226288 mcva 20151011 0073 e48a12 large 1475590213

Herdenking Slag bij Rustenburg

De herdenking van de Slag bij Rustenburg vindt plaats op donderdag 11 oktober 2018 om 15.00 uur in Stompetoren. Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Restaurant Het Schermer Wapen aan de Oterlekerweg 3 in Stompetoren is het verzamelpunt om 14.30 uur. Daarna lopen de aanwezigen om 14.45 uur naar het verzetsmonument bij de algemene begraafplaats.

Op de algemene begraafplaats wordt om 15.00 uur twee minuten stilte gehouden, gevolgd door het leggen van een bloemstuk door burgemeester en zijn echtgenote. Na afloop wordt in restaurant Het Schermer Wapen een kopje koffie of thee aangeboden.

Wapendropping

In de nacht van 10 op 11 oktober 1944 is een groep verzetsmensen na een wapendropping in de Wogmeer door verraad in een val gelopen. Er ontstond een hevig vuurgevecht tussen de verzetsgroep en Duitse militairen. Gerard Veldman kwam daarbij ter plekke om het leven, een tweede man viel gewond in handen van de Duitsers. De anderen wisten nog te vluchten naar een boerderij in de Schermer maar werden daar gevonden en direct neergeschoten. Boerderij 'Houtlust', gelegen aan de Zuidervaart, werd door de Duitsers in brand gestoken. Deze gebeurtenis staat bekend als 'De slag bij Rustenburg'.

Helden

De namen van de omgekomen verzetshelden zijn : Dirk de Boer DZ, Piet de Boer, Johannes de Jong, Piet Koning, Floor Niele, Johannes de Reus, Siem Spierenburg, Gerard Veldman, Jacob Wagenaar, Piet Wagenaar, Jan Walter, Rein Witteveen en Frans van der Zeijden.

Download PDF
Download PDF
Over Gemeente Alkmaar

Alkmaar, de vijfde stad van Noord-Holland, verbindt het beste van stad en land. De stad bruist! Met het uitgebreide winkelaanbod, een van de best bewaarde historische binnensteden én natuurlijk de traditionele kaasmarkt, trekt Alkmaar jaarlijks veel toeristen. De ligging vlakbij de kust en de randstad maakt wonen en werken in de stad een waar genoegen.

De gemeente Alkmaar zorgt dat het er nog beter wonen en werken is. Samen met de inwoners, want daar zit de kracht van stad en land.

berichten