Project Koude Oorlog in regio Alkmaar

In Alkmaar en omgeving zijn nog objecten uit de Koude Oorlog aanwezig (1948–1989). Maar de kennis van deze enerverende periode uit de geschiedenis verdwijnt. Stichting Militair Erfgoed is daarom in opdracht van de gemeente Alkmaar een project gestart om de verhalen over de Koude Oorlog in Alkmaar en omgeving te verzamelen. Om herinneringen en verhalen te kunnen delen, en objecten uit die tijd te laten zien, is er op donderdag 18 oktober een Koude Oorlog-avond in het Regionaal Archief Alkmaar.

 

Openbare schuilplaatsen

De Koude Oorlog was dan wel een ‘stille oorlog’, maar toch is er veel gebeurd. De periode 1948-1989 kenmerkte zich door veel spanningen tussen ‘Oost’ en ‘West’. Het hele land werd systematisch in paraatheid gebracht als voorbereiding voor als de Russen ons land zouden binnenvallen of aanvallen met atoomwapens. Hiervoor werden onder andere luchtwachttorens, atoombunkers, noodzetels van ministeries, commandoposten voor de Bescherming Bevolking, openbare schuilplaatsen, militaire bunkers en vliegvelden gebouwd. De bunkers en objecten onder diverse gebouwen zijn hier restanten van.

292532 bunker2 liggend e750ff large 1539163026

Deze restanten vertellen het verhaal van de Koude Oorlog in Alkmaar en omgeving. Enkele van de Koude Oorlog-bunkers in de omgeving worden gebruikt als kantoor, plek voor creatie of opslag. Bekende locaties zijn de commandobunker van de Bescherming Bevolking (BB) aan de Frans Halsstraat in Alkmaar; de openbare schuilplaats onder Taqa Theater De Vest; de atoombunker onder de huidige Telefooncentrale; de bestuurspost onder het Alkmaarse stadhuis; en de commandobunker van de Bescherming Bevolking (BB) aan de Provincialeweg 2 in Schagen. Met name in de commandobunker in Schagen is veel origineel materiaal bewaard gebleven.

 

De gemeente wil graag weten welke overblijfselen er van de Koude Oorlog nog aanwezig zijn in Alkmaar en omgeving. Wat kunnen deze objecten ons vertellen, laten zien en leren en welke verhalen zijn er nog bekend over de Koude Oorlog in Alkmaar?

 

Koude Oorlog-avond

Maar er is nog maar weinig bekend over wat er zich precies afspeelde tijdens de Koude Oorlog. Stichting Militair Erfgoed verzamelt namens de gemeente en samen met het Regionaal Archief Alkmaar alles wat nog bekend is over de Koude Oorlog in Alkmaar en omgeving. Hiervoor wordt een speciale bijeenkomst gehouden in het Regionaal Archief Alkmaar. Die avond wordt het project toegelicht en worden er 2 lezingen gehouden. Er is materiaal aanwezig uit de collecties van het Regionaal Archief Alkmaar en Museum Bescherming Bevolking. Wie nog verhalen, foto’s of objecten heeft uit die tijd, wordt uitgenodigd om dat te delen met de stichting.

De Koude Oorlog-avond zal plaatsvinden op 18 oktober, vrije inloop vanaf 19.00 tot 22:00 uur, start lezingen om 19.30, in het Regionaal Archief Alkmaar, Bergerweg 1.

  

Download PDF
Download PDF
Over Gemeente Alkmaar

Alkmaar, de vijfde stad van Noord-Holland, verbindt het beste van stad en land. De stad bruist! Met het uitgebreide winkelaanbod, een van de best bewaarde historische binnensteden én natuurlijk de traditionele kaasmarkt, trekt Alkmaar jaarlijks veel toeristen. De ligging vlakbij de kust en de randstad maakt wonen en werken in de stad een waar genoegen.

De gemeente Alkmaar zorgt dat het er nog beter wonen en werken is. Samen met de inwoners, want daar zit de kracht van stad en land.

berichten