298871 knipsel 691a1f large 1544626787

Paarse Vrijdag op Alkmaarse scholen

Op 14 december is het Paarse Vrijdag. Scholieren van het Stedelijk Dalton College Alkmaar organiseren dan diverse activiteiten rond het thema ‘4 de liefde’. Ze vragen daarmee aandacht voor gelijkheid van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender jongeren (LHBT-jongeren).

 

Wethouder Diversiteit, Paul Verbruggen en wethouder Onderwijs, wethouder Elly Konijn-Vermaas wonen die dag in het Stedelijk Dalton College Alkmaar het optreden van Burcak Sikar bij. De Turkse Hengeloër kwam met de hit Divas on the Dance Floor uit de kast. Ook organiseert een groep leerlingen van het Dalton College zelf nog activiteiten in het thema van Paarse Vrijdag.

 

In Alkmaar wordt actief deel genomen aan Paarse Vrijdag. Er zijn verschillende scholen die hun eigen bijdrage leveren. Vaak komt dit initiatief bij de leerlingen zelf vandaan, bijvoorbeeld in de vorm van een GSA (Gay Straight Alliance). Dat is een groep leerlingen die zich inzet om gelijkheid en veiligheid voor alle leerlingen op school te waarborgen.

 

Paarse Vrijdag werd voor het eerst gehouden in 2010 en vindt in Nederland plaats op de tweede vrijdag van december. Ook in Nederland hebben deze jongeren het nog steeds moeilijk. Vaak worden ze op school gepest of uitgesloten. Daarom is het goed als er meer aandacht voor de LHBT-jongeren komt.

De samenleving is diverser dan ooit, dat is ook zichtbaar in het onderwijs. Daarom is het belangrijk dat scholen activiteiten organiseren die gelijkheid van LHBT jongeren bespreekbaar maken. Het feit dat leerlingen daarbij zelf initiatieven nemen om invulling aan het programma te geven is natuurlijk fantastisch, want iedereen moet zichzelf kunnen zijn.

wethouder Paul Verbruggen

 

Download PDF
Download PDF
Over Gemeente Alkmaar

Alkmaar, de 5e stad van Noord-Holland, verbindt het beste van stad en land. De stad bruist! Met het uitgebreide winkelaanbod, een van de best bewaarde historische binnensteden én natuurlijk de traditionele kaasmarkt, trekt Alkmaar jaarlijks veel toeristen. De ligging vlakbij de kust en de randstad maakt wonen en werken in de stad een waar genoegen.

De gemeente Alkmaar zorgt dat het er nog beter wonen en werken is. Samen met de inwoners, want daar zit de kracht van stad en land.

berichten