303149 nat grotekerk 4 02ac16 large 1549873844

Van Foreest Publiekslezing door Ineke Sluiter

'Leed Achilles aan posttraumatisch stress syndroom?'

De 19e Van Foreest Publiekslezing vindt plaats op dinsdag 5 maart om 20.00 uur in de Grote Sint Laurenskerk. Jaarlijks nodigt de organisatie een vooraanstaand wetenschapper, ontwerper of schrijver uit om in te gaan op onderwerpen die liggen op het snijvlak van samenleving, gezondheidszorg en cultuur.

 

De lezing met als thema ‘Klassieke Ankers’, wordt dit jaar uitgesproken door classica en taalkundige Ineke Sluiter en heeft als titel Leed Achilles aan posttraumatisch stress syndroom?. Voorafgaand aan de lezing bespeelt organist Ronald van der Veen het Van Hagerbeer/Schnitgerorgel en verzorgt het Regionaal Jeugdorkest Artiance onder begeleiding van Otto de Jong een optreden.

 

Spreker

Ineke Sluiter, hoogleraar Griekse taal- en letterkunde aan de Universiteit Leiden, publiceert antieke ideeën over taal en waarden en normen in het publieke debat in de oudheid. Zij leidt het onderzoekprogramma Anchoring Innovation, waarvoor de Nederlandse classici een zogenaamde Zwaartekracht-subsidie ontvingen als enige programma uit de Geesteswetenschappen. In 2010 won zij de Spinozapremie. Zij is Fellow van de British Academy en lid van de Academia Europaea. 

 

Pieter van Foreest

De lezing dankt haar naam aan de in Alkmaar geboren Pieter van Foreest (1521-1597). Deze Hollandse Hippocrates, zoals hij ook wordt genoemd, was stadsgeneesheer in Alkmaar en Delft en lijfarts van Willem van Oranje. Hij mag gerekend worden tot de humanistische artsen van de 16e eeuw. Zijn naam is ook verbonden aan twee wetenschappelijke activiteiten in Alkmaar, de jaarlijkse Pieter van Foreest Wetenschapslezing en Wetenschapsprijs. De Van Foreest Publiekslezing is een gezamenlijk initiatief van Gemeente Alkmaar, Noordwest Ziekenhuisgroep en Hogeschool Inholland.

 

Toegangskaarten

De kaartverkoop start 29 januari. Kaarten kosten € 7.50 en zijn online te bestellen via www.grotekerk-alkmaar.nl of aan de kassa bij TAQA Theater De Vest. Wees er snel bij want vol = vol!

301651 van%20foreestlezing%20ineke%20sluiter%20portret c5134e original 1548277320

Foto: Ineke Sluiter

Download PDF
Download PDF
Over Gemeente Alkmaar

Alkmaar, de 5e stad van Noord-Holland, verbindt het beste van stad en land. De stad bruist! Met het uitgebreide winkelaanbod, een van de best bewaarde historische binnensteden én natuurlijk de traditionele kaasmarkt, trekt Alkmaar jaarlijks veel toeristen. De ligging vlakbij de kust en de randstad maakt wonen en werken in de stad een waar genoegen.

De gemeente Alkmaar zorgt dat het er nog beter wonen en werken is. Samen met de inwoners, want daar zit de kracht van stad en land.