301834 begraafplaats e5449f original 1548410357

Oude kerkhof in ere hersteld    

Het voormalige kerkhof naast de Grote Kerk in de binnenstad krijgt een grote opknapbeurt. Aanleiding is een raadsmotie waarin de raad aandacht vroeg voor deze plek waar vele Alkmaarders zijn begraven. Betrokken partijen en particulieren hebben meegedacht over het ontwerp. Dit voorjaar wordt gestart met de herinrichting.

De raad beoogde met de motie om de historische betekenis van deze plek te herstellen en suggereerde om de historische muur aan de voorzijde symbolisch terug te brengen. Tijdens de gesprekken met betrokkenen bleek de voorkeur voor een groen invulling.

 

Groen verblijfsgebied

Het oude kerkhof krijgt daarom een haag rondom, met aan de voorzijde een doorgang. Het voorplein bij de kerkentree is meegenomen in het ontwerp en wordt ingericht als een groen verblijfsgebied. Er komen vaste planten en bankjes. Als verwijzing naar de kerk krijgt het geheel de vorm van een glas-in-loodraam. De ingang blijft bereikbaar voor rouw- en trouwauto’s en voertuigen die nodig zijn voor onderhoud aan het interieur.

“ Door intensief overleg met de eigenaar en gebruiker van de kerk en met omwonenden, zijn meerdere kansen benut. Niet alleen het kerkhof krijgt nu de gepaste aandacht, er komt ook meer groen in het centrum en de entree van de Grote Kerk krijgt meer cachet.”

wethouder Erfgoed Christian Braak - 

 

Fundering klokkentoren

Bij de hoekwoning Koorstraat 10 wordt de fundering van de klokkentoren die hier stond zichtbaar gemaakt in de bestrating. De boom voor het huis krijgt een verhoogde spiegel met planten. De inrichting en materiaalkeuze is sober en eigentijds met natuursteen, hout en corten staal. Informatie over het kerkhof en de klokkentoren wordt opgenomen in de bestrating en de stalen onderdelen.

 

Kerkhof

Het kerkhof is rond het jaar 1100 in gebruik genomen. Het aantal begravingen werd sinds het eind van de 17e eeuw bijgehouden en loopt vanaf dan op tot zo’n 75.000. Er werden met name kinderen begraven en arme volwassenen vanuit een diaconie, weeshuis of gasthuis. Voor misdadigers was een aparte plek ingericht. De laatste begravingen waren in 1830, omdat in dat jaar het in ons land verboden werd om te begraven in woongebieden. Waarschijnlijk waren de graven hier eenvoudig gemarkeerd, zonder gedenktekens en grafstenen. Het kerkhof is na de laatste begravingen onaangeroerd gebleven.

Uitvoering in voorjaar

De uitvoering gebeurt in twee fases. Het kerkhof wordt als eerste aangepast en daarna het plein. De werkzaamheden starten in  het voorjaar door een bedrijf dat gespecialiseerd is in werken op begraafplaatsen. Het streven  is om de werkzaamheden af te ronden vòòr de start van het kaasmarktseizoen.   

Download PDF
Download PDF
Over Gemeente Alkmaar

Alkmaar, de 5e stad van Noord-Holland, verbindt het beste van stad en land. De stad bruist! Met het uitgebreide winkelaanbod, een van de best bewaarde historische binnensteden én natuurlijk de traditionele kaasmarkt, trekt Alkmaar jaarlijks veel toeristen. De ligging vlakbij de kust en de randstad maakt wonen en werken in de stad een waar genoegen.

De gemeente Alkmaar zorgt dat het er nog beter wonen en werken is. Samen met de inwoners, want daar zit de kracht van stad en land.