304754 schoorsteen%20jaagpad d57bea large 1551174182

Schoorsteen Jaagpad krijgt monumentenstatus

 

Het college van B&W heeft besloten de schoorsteen aan het Jaagpad aan te merken als gemeentelijk monument. Deze bescherming is aangevraagd door de gemeenteraad en een collectief van erfgoedinstanties, waaronder de Historische Vereniging Alkmaar. De 30 meter hoge schoorsteen hoorde bij de voormalige Wasserij Krom en staat in een gebied waar woontorens komen. Het is dan ook nodig dat de schoorsteen wordt verplaatst, maar deze blijft wel in het gebied.

 

Verzoek om bescherming

De Stoom-, Was- en Strijkinrichting van de firma S. Krom is in 1909 opgericht. In 1957 verscheen de schoorsteen, toen het bedrijf overging van kolen op olie. De wasserij had succes en opende een filiaal in Friesland dat in 1980 uitgroeide tot hoofdvestiging van het bedrijf. Toen verdween de fabriek in Alkmaar, maar de schoorsteen bleef staan.

De Historische Vereniging Alkmaar heeft samen met de Stichting Cuypersgenootschap, Heemschut en Stichting Fabrieksschoorstenen verzocht om plaatsing van de schoorsteen op de gemeentelijke monumentenlijst. Ook de gemeenteraad heeft het college hierom gevraagd. Het voornemen tot bescherming is voorgelegd aan de eigenaar Alkmaar Hoog B.V. en aan de Welstands- en Monumentencommissie. Beiden zijn er voorstander van om de schoorsteen te behouden en het college plaatste deze dan ook op de monumentenlijst.

De schoorsteen is een van de weinige overblijfselen van een levendige industrie. Samen met de eigenaar willen we deze dan ook behouden. Ook na verplaatsing herinnert de schoorsteen ons aan het verleden van deze plek.

Christian Braak wethouder Erfgoed

Schoorsteen even weg

De eigenaar heeft wel kanttekeningen gezet bij de bescherming. Er is namelijk al lange tijd overleg met de gemeente over de inrichting van het gebied en er zijn flinke investeringen gedaan. Dus de woningbouw kan niet zomaar wijken. Volgens het college geeft de bescherming geen onoverkomelijke problemen voor de nieuwbouw als de schoorsteen wordt verplaatst. In het bestemmingsplan van 2010 is hier al rekening mee gehouden. Het vertrouwde beeld van de schoorsteen zal dan wel een poosje uit het zicht zijn, voordat deze terugkeert.

 

 

 

Download PDF
Download PDF
Over Gemeente Alkmaar

Alkmaar, de 5e stad van Noord-Holland, verbindt het beste van stad en land. De stad bruist! Met het uitgebreide winkelaanbod, een van de best bewaarde historische binnensteden én natuurlijk de traditionele kaasmarkt, trekt Alkmaar jaarlijks veel toeristen. De ligging vlakbij de kust en de randstad maakt wonen en werken in de stad een waar genoegen.

De gemeente Alkmaar zorgt dat het er nog beter wonen en werken is. Samen met de inwoners, want daar zit de kracht van stad en land.

berichten