302884 diversiteit fa9ff4 large 1549459200

Alkmaar Pride en AZ openen Graskaasmarkt

De jaarlijkse Graskaasmarkt van vrijdag 24 mei staat volledig in het teken van de viering 10 jaar Alkmaar Pride. Homo-activist Bowi Jong luidt samen met Koen Stam of Dennis Zwagerman van AZ de bel van de kaasmarkt. Daarmee geven zij verbinding tussen voetbal en de LHBTI’s (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, trans-en intersekse personen). Zij openen de markt door samen de bel te luiden, hét teken dat de markt geheel volgens traditie kan beginnen op uitnodiging van het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar. Paul Verbruggen, wethouder Diversiteit, is gastheer en ontvangt de gasten voorafgaand in het stadhuis.

Alkmaar Pride 10 jaar

Dit jaar staat het programma van de 10e editie van de Alkmaar Pride van 23 mei tot en met 26 mei bol van de activiteiten. Voor de kaasmarkt is bewust gekozen voor de verbinding tussen voetbal en LHBTI’s. Daarom zijn de volgende gasten op de kaasmarkt uitgenodigd: Activist en voetbalfan Bowi Jong, winnaar van de Winq Diversity Award en starter van #sorryjohan. Ook ontving hij afgelopen zondag de Jos Brink innovatieprijs die staat voor gelijke rechten en acceptatie LHBTI’s. Hij stelde de homohaat in het voetbal aan de kaak en schreef een brandbrief aan de KNVB met de oproep de voetbalwereld een fijnere plek te maken voor homo’s.

Verbinding

Vanuit het voetbal wordt de verbinding gemaakt door voormalig Nederlands profvoetballer Koen Stam, die als verdediger onder andere bij AZ speelde. Koen werd in 2013 trainer van AZ onder 19, daarvoor had hij AZ onder 15 onder zijn hoede. Sinds 2018 traint hij Jong AZ. Ook AZ jeugdtrainer Dennis Zwagerman is te gast op de kaasmarkt. Hij begon jaren geleden in de AZ Voetbalschool en heeft sinds een jaar een vast contract. Vanuit het COC Noord-Holland Noord zijn voorzitter Richard Ivangh en de bestuursleden uitgenodigd.

Graskaas

Beemster koeien lopen langer in de wei dan gemiddeld, Beemster kaas wordt gemaakt van 100% weidemelk. Maar Graskaas is altijd weer speciaal, deze wordt gemaakt van de melk van de eerste voorjaars weidegang. Dit levert een romige melk op, die zorgt voor de heerlijke zachte en friszure smaak van de Beemster Graskaas.

36 Alkmaarse kaasmarkten

Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse Kaasmarkt is een traditie sinds 1593. Jaarlijks bezoeken ruim 175.000 mensen dit kleurrijke evenement. De Kaasmarkt is gratis, voor alle leeftijden en goed toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. De kaasmarkt is dit jaar van 29 maart tot en met 27 september, elke vrijdagochtend van 10.00 – 13.00 uur. Daarnaast zijn er in juli en augustus op dinsdag van 19.00 – 21.00 uur, negen avondkaasmarkten. Alle kaasmarkten zijn op het Waagplein in Alkmaar.

Download PDF
Download PDF
Over Gemeente Alkmaar

Alkmaar, de 5e stad van Noord-Holland, verbindt het beste van stad en land. De stad bruist! Met het uitgebreide winkelaanbod, een van de best bewaarde historische binnensteden én natuurlijk de traditionele kaasmarkt, trekt Alkmaar jaarlijks veel toeristen. De ligging vlakbij de kust en de randstad maakt wonen en werken in de stad een waar genoegen.

De gemeente Alkmaar zorgt dat het er nog beter wonen en werken is. Samen met de inwoners, want daar zit de kracht van stad en land.