137214 nat extstadhuis b67949 large 1407314074

Alkmaar genomineerd voor de BNG Bank Erfgoedprijs 2020

De gemeente Alkmaar is een van de vier gemeenten die genomineerd zijn voor de BNG Bank Erfgoedprijs 2020. Deze prijs, een bedrag van € 25.000, wordt toegekend aan de gemeente met het beste erfgoedbeleid. Met deze prijs wil het Erfgoedplatform van Kunsten ‘92 inspirerende voorbeelden van gemeentelijk erfgoedbeleid delen. Daarnaast wordt een Publieksprijs uitgereikt aan de gemeente die de meeste publieksstemmen weet te verkrijgen.

Op woensdag 22 april 2020 wordt in Rheden bekendgemaakt welke van de vier gemeenten deze erfgoedprijs in ontvangst mag nemen. De andere genomineerde gemeenten zijn Appingedam, Noordenveld en Schouwen-Duiveland. Belangrijke criteria voor de erfgoedprijs zijn onder meer de visie van de gemeente op erfgoed en hoe erfgoed andere beleidsterreinen versterkt. De prijs is beschikbaar gesteld door hoofdsponsor BNG Cultuurfonds.

Initiatief

De BNG Bank Erfgoedprijs is een initiatief van het Erfgoedplatform van Kunsten ´92 en stimuleert gemeenten om actief in te zetten op cultureel erfgoed, ook om beleidsterreinen te versterken, zoals toerisme, cultuur, onderwijs, sociale zaken, ruimtelijke ontwikkeling en economie.

Criteria

Andere criteria zijn de rol van inwoners bij erfgoed en het gemeentelijk erfgoedbeleid en de aandacht binnen het erfgoedbeleid voor speciale doelgroepen als jongeren en ouderen. Communicatie over erfgoedbeleid en de innovatieve waarde van erfgoed weegt ook mee bij de beoordeling of de gemeente in aanmerking komt voor de Erfgoedprijs.

Selectie

Voor de Erfgoedprijs 2020 zijn eerst twaalf gemeenten geselecteerd. Daaruit zijn vier gemeenten, waaronder Alkmaar genomineerd voor de prijs. Nieuw is dat deze eerste selectie van de gemeenten gebeurd op basis van suggesties en ‘scouting’ door leden van het Erfgoedplatform van Kunsten ’92 en provinciale erfgoedinstanties. De winnaar van de prijs wordt 22 april 2020 bekend gemaakt. Naast een juryprijs wordt er ook een publieksprijs uitgereikt.

“Natuurlijk zijn we trots op deze nominatie! Net zo trots als op ons erfgoed zelf. Ons erfgoed vertelt ons het verhaal van het verleden. Dat moeten we goed bewaren. In onze musea, de historische binnenstad en het buitengebied. Maar ook in de bodem, of als immaterieel erfgoed zoals tradities, rituelen of verhalen. Opdat wij dit stuk van de Alkmaarse identiteit door kunnen geven aan de toekomstige generaties.“

Wethouder Erfgoed, Christian Braak
Download PDF
Download PDF
Over Gemeente Alkmaar

Alkmaar, de 5e stad van Noord-Holland, verbindt het beste van stad en land. De stad bruist! Met het uitgebreide winkelaanbod, een van de best bewaarde historische binnensteden én natuurlijk de traditionele kaasmarkt, trekt Alkmaar jaarlijks veel toeristen. De ligging vlakbij de kust en de randstad maakt wonen en werken in de stad een waar genoegen.

De gemeente Alkmaar zorgt dat het er nog beter wonen en werken is. Samen met de inwoners, want daar zit de kracht van stad en land.

berichten