Vuurwerkverbod Alkmaarse binnenstad

In de Alkmaarse binnenstad, is een vuurwerkverbod van kracht in het centrum, plaatselijk bekend als ‘binnen de singels’. Het verbod geldt van 31 december 2019 van 18.00 uur tot 1 jan-uari 2020 om 2.00 uur. Voor en na deze periode is het algemeen vuurwerkverbod op grond van het Vuurwerkbesluit van toepassing.

Op 31 december luiden we met vrienden en familie het nieuwe jaar in. Vaak wordt daarbij vuurwerk afgestoken. Voor het kopen, verkopen en afsteken van vuurwerk gelden in onze gemeente spelregels. Daardoor vermijdt u gevaren en bespaart u anderen zo veel mogelijk overlast. 

 

Vuurwerk afsteken

Vuurwerk afsteken mag alleen op dinsdag 31 december van 18.00 uur tot 2.00 uur in de Nieuwjaarsnacht. In het centrum binnen de singels (zie kaartje) mag helemaal geen vuurwerk worden afgestoken. Dus ook niet op de tijden dat het elders wel mag.

341294 vuurwerk e1fbf4 large 1577698323

Verkoop vuurwerk

Als u 16 jaar of ouder bent, mag u vuurwerk kopen op drie vastgestelde dagen. De koopdagen in 2019 zijn 28, 30 en 31 december. U mag alleen vuurwerk kopen bij vuurwerkwinkels met een vergunning. Het vuurwerk dat u in deze winkels koopt, moet voldoen aan wettelijke eisen. Al het vuurwerk dat u ergens anders koopt, is illegaal. Het bezit van illegaal vuurwerk is strafbaar. Vuurwerk zonder Nederlandse gebruiksaanwijzing is verboden. Verder mag u nooit meer dan 25 kilo vuurwerk in uw bezit hebben.

 

Regels overtreden

Kinderen tot 18 jaar die zich niet aan de regels houden, stuurt de politie door naar Bureau Halt. Hier maken ze afspraken over een passende straf. Vaak bestaat die uit een aantal uren werken, al dan niet in combinatie met een leeropdracht. Ook moet de veroorzaakte schade worden vergoed.

 

Wanneer mag wat

Het te vroeg afsteken van consumentenvuurwerk en het kopen, afsteken en bezitten van illegaal vuurwerk is verboden. Bij het constateren van overtredingen, neemt de politie het vuurwerk in beslag. De dader kan daarbij rekenen op een fikse boete.

 

 

 

 

 

 

Download PDF
Download PDF
Over Gemeente Alkmaar

Alkmaar, de 5e stad van Noord-Holland, verbindt het beste van stad en land. De stad bruist! Met het uitgebreide winkelaanbod, een van de best bewaarde historische binnensteden én natuurlijk de traditionele kaasmarkt, trekt Alkmaar jaarlijks veel toeristen. De ligging vlakbij de kust en de randstad maakt wonen en werken in de stad een waar genoegen.

De gemeente Alkmaar zorgt dat het er nog beter wonen en werken is. Samen met de inwoners, want daar zit de kracht van stad en land.

berichten