278214 duurzaamalkmaar f8c2a8 large 1524120805

Meewerken aan plannen voor duurzame energie

In 2019 hebben de Nederlandse gemeenten afspraken gemaakt om samen verdere opwarming van de aarde te voorkomen: het Klimaatakkoord. De afspraken gaan onder andere over het energieverbruik en de opwek van duurzame energie. De gemeente Alkmaar is samen met de regio actief aan de slag om deze doelstellingen te behalen. Wij nodigen inwoners en ondernemers uit om hieraan mee te werken.  

Meer dan zonnepanelen

De opwek van duurzame energie is in Nederland al op veel plekken zichtbaar. Ook in Alkmaar. Veel mensen isoleren hun woning of nemen andere duurzame maatregelen. Op bedrijventerrein de Boekelermeer worden duurzame manieren van energieopwekking ontwikkeld. Toch zijn we er daarmee nog niet. We moeten verder denken om al onze energie duurzaam te krijgen. Daarom zoeken wij naar meer manieren in de regio om energie op te wekken, bijvoorbeeld met zon en wind.   

Nog geen concrete plekken

Alle gemeenten in Nederland zijn nu aan het uitzoeken hoe en waar die duurzame energie kan worden opgewekt. Dit doen we met Regionale Energiestrategieën. Gemeente Alkmaar is onderdeel van de regio Noord-Holland Noord. Samen met onze buurgemeenten en met professionele partijen zoals netwerkbeheerders maken we dit plan en kijken we naar de mogelijkheden. We hebben nog geen concrete plekken waar iets komt. Wel hebben we ideeën en denkrichtingen.  

Een avond samenwerken

De gemeente Alkmaar vraagt inwoners en ondernemers om een avond mee te werken. Nadenken over hoe wij samen met onze buurgemeenten meer duurzame zon- en windenergie kunnen opwekken. Zodat we uiteindelijk geen fossiele brandstoffen, zoals steenkool aardgas en olie, meer nodig hebben.  

De bijeenkomsten zijn op 21 januari in Dorpshuis onder de Boom in De Rijp, op 28 januari in de Grote Kerk in Schermerhorn en op 30 januari in het Stadhuis van Alkmaar. De avonden beginnen om 19.00 uur.   

Kans op een duurzaamheidsscan

Wij vinden het belangrijk dat u mee denkt, daarom verloten wij onder alle deelnemers aan de meedenkavonden 3 scans van Duurzaam Bouwloket. Deze scan laat u zien op welke vlakken u, uw woning of pand kunt verduurzamen. 

Voor iedereen

Iedereen mag meedoen, want het gaat over de over omgeving van inwoners en ondernemers. Er wordt niet gevraagd om technische plannen te beoordelen of een keuze te maken. Vooral meningen en ideeën zijn belangrijk. U kunt zich aanmelden door een email te sturen naar managementondersteuning@alkmaar.nl. Op www.alkmaar.nl/res vindt u wat meer informatie over de Regionale Energiestrategie.

Download PDF
Download PDF
Over Gemeente Alkmaar

Alkmaar, de 5e stad van Noord-Holland, verbindt het beste van stad en land. De stad bruist! Met het uitgebreide winkelaanbod, een van de best bewaarde historische binnensteden én natuurlijk de traditionele kaasmarkt, trekt Alkmaar jaarlijks veel toeristen. De ligging vlakbij de kust en de randstad maakt wonen en werken in de stad een waar genoegen.

De gemeente Alkmaar zorgt dat het er nog beter wonen en werken is. Samen met de inwoners, want daar zit de kracht van stad en land.

berichten