Europese School in Alkmaar: closely connected

344675 europese%20school%20hertog%20aalbrechtweg 4bc872 large 1580928849

De Europese School in Bergen is aan vernieuwing toe en renovatie of nieuwbouw op de huidige locatie is niet haalbaar. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil mede door de komst van het Europees Medicijn Agentschap (EMA) naar Amsterdam nieuwe huisvesting realiseren. Onder de slogan ‘closely connected’ presenteert de gemeente Alkmaar aan de Hertog Aalbrechtweg een aantrekkelijke nieuwe locatie en omgeving voor de school.

Een Europese School biedt onderwijs voor leerlingen in de leeftijd van 4 tot en met 18 jaar en is in eerste instantie opgericht voor kinderen van het personeel van instellingen van de Europese Unie. De school in Bergen is op dit moment vooral gekoppeld aan het Joint Research Centre (JRC) in Petten. De Alkmaarse locatie voor de nieuwe school (voor ongeveer 800 leerlingen) is zowel over de weg als het spoor goed bereikbaar vanuit zowel EMA als JRC.

Belang voor de regio

"Zowel voor de huidige leerlingen als voor de medewerkers van het JRC en de huidige school in Bergen, is het van belang dat de school in de regio blijft. Aan EMA-medewerkers heeft de locatie veel te bieden door de goede bereikbaarheid vanuit Amsterdam en doordat onze regio nieuwe medewerkers van het EMA een aantrekkelijke woonomgeving biedt. Ook de regio Alkmaar is gebaat bij de aanwezigheid van de Europese School in de regio. Naast leerlingen met ouders die verbonden zijn aan Europese instellingen (JRC in Petten), volgen ook kinderen van bijvoorbeeld internationale medewerkers van de datacenters uit Wieringermeer en high tech bedrijven in Seed Valley hier hun onderwijs. Daarom stellen wij alles in het werk om de school in de regio te behouden."

Wethouder Paul Verbruggen

Alkmaar closely connected

De gemeente Alkmaar focust zich in de presentatie op de aantrekkelijkheid van de omgeving onder de slogan ‘closely connected’: wonen en leven in een nauw verbonden natuurlijke, levendige, historische, culturele, sportieve en betaalbare omgeving, per auto of OV op slechts 30 minuten afstand van Amsterdam en Schiphol. De volledige presentatie kunt u bekijken op: europeanschoolalkmaar.com

Hertog Aalbrechtweg

De voorgestelde locatie voor de Europese School in Alkmaar aan de Hertog Aalbrechtweg biedt een grote mix van faciliteiten, perfecte bereikbaarheid (OV, auto, fiets en lopend) en een veilige en aantrekkelijke omgeving voor de schoolgaande kinderen. De locatie ligt op een paar minuten lopen van het eerdaags vernieuwbouwde station Alkmaar Noord, is per auto goed bereikbaar en vanaf het historische centrum van Alkmaar per bus of fiets binnen een paar minuten bereikbaar. Naast de vele bestaande sportfaciliteiten in de omgeving is er op de locatie voldoende ruimte voor noodzakelijke sporthallen voor de Europese School Alkmaar.

344678 locatie%20europese%20school%20alkmaar 43077e large 1580935205

Vervolg

De gemeente Alkmaar is actief in gesprek met belangrijke stakeholders. De volgende stap is het informeren van de werknemers van beide Europese instellingen en de ouders van de Europese School Bergen. Met onze informatievoorziening brengen we onder de aandacht wat Alkmaar tot een aantrekkelijke locatie voor de Europese school maakt en nodigen we belanghebbenden uit om een volwaardige rol te spelen in het ontwikkelproces van de nieuwe schoollocatie en om samen met hen naar de beste oplossingen te zoeken. We nodigen ouders en kinderen hierbij ook nadrukkelijk uit om met ons mee te denken om samen te werken aan deze nieuwe Europese School Alkmaar.

Het is nog onbekend wanneer het ministerie van OCW vraagt om op basis van een programma van eisen een voorstel in te dienen. De definitieve locatiebeslissing wordt vooralsnog eind 2020 verwacht.

Download PDF
Download PDF
Over Gemeente Alkmaar

Alkmaar, de 5e stad van Noord-Holland, verbindt het beste van stad en land. De stad bruist! Met het uitgebreide winkelaanbod, een van de best bewaarde historische binnensteden én natuurlijk de traditionele kaasmarkt, trekt Alkmaar jaarlijks veel toeristen. De ligging vlakbij de kust en de randstad maakt wonen en werken in de stad een waar genoegen.

De gemeente Alkmaar zorgt dat het er nog beter wonen en werken is. Samen met de inwoners, want daar zit de kracht van stad en land.

berichten