301837 regio%20alkmaar 6487dd original 1548410755

Voorrang voor huurders die doorstromen

Huurders van corporatiewoningen in de regio Alkmaar kunnen voortaan voorrang krijgen als ze verhuizen naar een woning die beter bij hen past. Dit hebben de gemeenten, de SVNK-corporaties en hun huurdersvertegenwoordigers met elkaar afgesproken.

De nieuwe doorstroomregels gaan in op woensdag 1 april in alle gemeenten van de regio Alkmaar. Dat zijn de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Uitgeest. Aangesloten corporaties bij de SVNK zijn Kennemer Wonen, Van Alckmaer, Wooncompagnie, Woonstichting Langedijk en Woonwaard.

 

Algemene regel voor doorstroomvoorrang

Voorrang is mogelijk voor mensen die ingeschreven staan als woningzoekende bij de SVNK en die nu in een huurwoning wonen in de regio Alkmaar van een SVNK-corporatie.

 

In drie situaties is doorstroomvoorrang mogelijk

 

1.      Bij nieuwbouw van sociale-huurwoningen

Corporatie, gemeente en huurdersorganisatie bepalen samen of in een nieuwbouwcomplex voorrang wordt gegeven aan bewoners die behoren tot een bepaalde doelgroep. Bij elk nieuwbouwcomplex waar doorstroomvoorrang wordt toegepast, kunnen de voorwaarden verschillend zijn. Er is nu nog niet te zeggen bij welke nieuwbouw deze voorrang wordt toegepast en wat de voorwaarden dan zijn. Dat wordt apart bekend gemaakt door de corporatie die deze woningen bouwt.

 

2       Van groot naar kleiner

Bij bestaande huurwoningen is voorrang mogelijk als een klein huishouden wil verhuizen van een grote woning naar een kleinere woning. Het moet gaan om een huishouden van één of twee personen, dat nu woont in een woning met minstens vier kamers (= minstens drie slaapkamers) en verhuist naar een woning met maximaal drie kamers (= met één of twee slaapkamers). Deze voorrangsregel is onder andere interessant voor senioren van wie de kinderen het huis uit zijn.

 

3.      Van klein naar groter

Bij bestaande huurwoningen is voorrang mogelijk als de huidige woning te klein is omdat er te weinig slaapkamers zijn. Dat is het geval als er minstens drie kinderen in één kamer moeten slapen. Zo’n huishouden kan met doorstroomvoorrang verhuizen naar een grotere woning. Deze afspraak is de opvolger van de voorrangsregel voor grote gezinnen, die is vervallen op 1 juli 2019, toen de  huidige Huisvestingsverordening werd vastgesteld.

 

Meer informatie

Bent u huurder en wilt u in aanmerking komen voor doorstroomvoorrang, kijk dan voor meer informatie op www.svnk.nl. Daar vindt u de volledige voorwaarden en hoe u een aanvraag kunt doen voor voorrang. Indienen van een aanvraag kan vanaf woensdag 1 april.

Download PDF
Download PDF
Over Gemeente Alkmaar

Alkmaar, de 5e stad van Noord-Holland, verbindt het beste van stad en land. De stad bruist! Met het uitgebreide winkelaanbod, een van de best bewaarde historische binnensteden én natuurlijk de traditionele kaasmarkt, trekt Alkmaar jaarlijks veel toeristen. De ligging vlakbij de kust en de randstad maakt wonen en werken in de stad een waar genoegen.

De gemeente Alkmaar zorgt dat het er nog beter wonen en werken is. Samen met de inwoners, want daar zit de kracht van stad en land.

berichten