356851 teamcampercasa dd2793 large 1592232778

Camper Casa verlegt grenzen in coronatijd

Wethouder Pieter Dijkman voert videogesprekken met ondernemers uit Alkmaar om te horen hoe zij ondernemen tijdens de coronacrisis. Waar worstelen ze mee en met welke creatieve oplossingen bieden ze de crisis het hoofd? Deze week een interview met Marcel Oud van Camper Casa aan de Noordervaart in Stompetoren. Marcel ‘campert’ al zijn hele leven. Hij bouwde op zijn 20e zijn eerste bus om tot camper en trok met surfplank op het dak Europa in. Door de verhuur van zijn eigen camper in 2006 maakte hij van zijn hobby zijn bedrijf. In 2007 was Camper Casa een feit. Het bedrijf heeft 30 campers in de verhuur en heeft ook een vestiging in Portugal.

Verkopen en verhuren jullie campers?

"We doen beide. We zijn dealer van de merken Challenger en Itineo. Die verhuren en verkopen we. Zowel de nieuwe maar als de gebruikte. We doen zelf het onderhoud en kunnen de gebruikte campers voor een interessante prijs aanbieden na twee jaar in de verhuur."

Hoeveel mensen hebben jullie in dienst?

"Samen met mijn vrouw en twee zoons run ik het bedrijf. Voor de schoonmaak hebben we een aantal parttimers in dienst. Voorheen was de wisseldag op vrijdag, maar hoe groter we werden, hoe drukker die dag werd. Sinds dit jaar kan er ook op donderdag, vrijdag en zaterdag gewisseld worden. Mensen vinden een dag eerder of later vertrekken niet belangrijk, als er maar goed schoongemaakt is."

Het is een bijzonder jaar door het coronavirus, hoe is dat bij jullie verlopen?

"In maart en april konden we niet verhuren en mei was ook slecht omdat de campings nog niet open waren. Ons bedrijf viel buiten de steunmaatregel van de overheid, aangezien wij niet als recreatiebedrijf geregistreerd zijn maar als autobedrijf. Het trekt nu gelukkig weer aan. Dan kunnen we in het hoogseizoen weer volop draaien, maar we kunnen de verloren omzet niet meer inhalen. Wel krijgen we nu boekingen van mensen met geannuleerde vliegvakanties. Ook zijn we druk bezig met het corona-proof maken van ons bedrijf. We maakten bijvoorbeeld instructievideo’s met een uitleg over de camper, want.je kunt nu niet meer met de klant in een camper gaan staan. Ik mis het persoonlijk contact wel, maar onze klanten vinden een video toch ook heel prettig. Mensen hebben vaak haast om op vakantie te gaan en zijn de uitleg dan na een paar dagen weer vergeten. Dan is dat filmpje heel handig, een blijvertje dus!"

Kun je dit jaar met corona nog goedmaken?

"We hopen dat mensen hun vakantie doorschuiven naar het najaar, zodat het seizoen iets langer doorloopt. Gelukkig gaat het hoogseizoen door, want mensen met schoolgaande kinderen kunnen die vakantie niet zo maar in september of oktober opnemen. Mensen die in het voorseizoen op vakantie zouden gaan, zijn vaak flexibeler en kunnen deze dan omzetten naar het najaar. Maar vaak is het dan de doelgroep ouderen die in het voor- en najaar gaan. Dat zijn natuurlijk ook de mensen die kwetsbaarder zijn."

Vertel eens over jullie vestiging in Portugal

"We maken een aanbieding om in oktober de campers naar Portugal (de Algarve) te rijden. Die mensen vliegen dan weer terug. In de winter verhuren we die campers dan in Portugal. Zo verlengen we het seizoen een beetje. In april/mei is er dan een aanbieding om de campers weer terug te rijden naar Nederland, zodat ze in de zomer in Nederland rijden. We hebben van de boekingen in het voorjaar een aantal door kunnen schuiven naar het najaar. Daar was zeker animo voor. Maar gezien het vliegen, moeten we nog zien of dat dit jaar ook gaat lopen."

Hoe zien jullie de toekomst?

"We hebben 30 campers in de verhuur en dat is goed te doen. Dit jaar kozen we er voor om te optimaliseren in plaats van uit te breiden. Zo zijn we ook met de vestiging in Portugal begonnen. De campers hebben we toch en in plaats van ze hier in de stalling te zetten, rijden ze nu in Portugal. Dit jaar hebben we voor het eerst geen extra nieuwe verhuurcampers ingekocht en pas op de plaats gemaakt. En dat is een geluk geweest. We zien de toekomst positief. Een campervakantie is momenteel zeer aantrekkelijk. Een camper biedt je veiligheid en comfort omdat je helemaal zelfstandig bent. Je hebt alle nodige voorzieningen aan boord en alles is voor eigen gebruik. Je hoeft niet in volle eetzalen, vliegtuigen of bussen. Ik heb er vertrouwen in!"

Download PDF
Download PDF
Over Gemeente Alkmaar

Alkmaar, de 5e stad van Noord-Holland, verbindt het beste van stad en land. De stad bruist! Met het uitgebreide winkelaanbod, een van de best bewaarde historische binnensteden én natuurlijk de traditionele kaasmarkt, trekt Alkmaar jaarlijks veel toeristen. De ligging vlakbij de kust en de randstad maakt wonen en werken in de stad een waar genoegen.

De gemeente Alkmaar zorgt dat het er nog beter wonen en werken is. Samen met de inwoners, want daar zit de kracht van stad en land.

berichten