Kom voor de Oude Stad over de brug!

Wethouder Pieter Dijkman voert videogesprekken met ondernemers uit Alkmaar om te horen hoe zij ondernemen tijdens de coronacrisis. Waar worstelen ze mee en met welke creatieve oplossingen bieden ze de crisis het hoofd? Deze keer met Anita Beenker - Van Erkel van Jubar, de kapsalon annex interieur- en kledingwinkel in de Hekelstraat. Wethouder Dijkman is benieuwd hoe het haar de afgelopen tijd is vergaan en wat de toekomstverwachtingen zijn.

 

Jubar, wat is het voor winkel?

Jubar is een winkel met kleding, accessoires, interieurartikelen en presentjes, zeg maar een alles in één-winkel. Tegelijk is het ook een kapsalon, waar mijn man en ik werkzaam zijn. Dat geeft een gezellige aparte sfeer.

357650 jubar c987ce large 1593085813

Hoe lang bent u al gevestigd in de Hekelstraat?

In de Hekelstraat nu tien jaar, maar we zijn al vanaf 1984 actief in de binnenstad. In die 36 jaar hebben we op diverse locaties gezeten. Eerst aan het Fnidsen, waar we nu ook nog wonen, met een interieurwinkel met koloniale en Venetiaanse meubelen en later aan de Laat met kleding.

 

Wat heeft u de afgelopen jaren zien veranderen?

Als pioniers in de Oude Stad hebben we hebben veel zien veranderen. Eerst zaten er in het Fnidsen en de Hekelstraaat maar een paar zaken, zoals de winkel van de dames Zundert met pyama’s en ondergoed, een banketbakkerij Bruin en een winkel met hengelsportartikelen. Er was hier toen ook nog wekelijks een markt met antiek en curiosa. Toen de Oude Stad steeds meer ‘in beeld’ kwam, kwamen er veel zaken bij, zoals de Witte Ballon met houten speelgoed. Daar zat eerst een café.

Met de komst van meer winkeltjes liep het hier eigenlijk steeds beter. Waren het eerst vooral Alkmaarders, later trok ons winkelgebied met het vaak unieke aanbod veel toeristen en ook dagjesmensen. De afgelopen jaren lijkt het echter wel of de aandacht voor onze kleine straatjes afneemt. We zijn minder zichtbaar en dat baart me zorgen. Ik heb daarover  - op aanraden van de fractie van BAS – onlangs ook ingesproken bij de raadscommissie. Onze uitstraling moet beter. We moeten weer zichtbaar worden vanaf het Waagplein, de Langestraat en de Laat. Achter De Mient liggen immers de echte ‘prachtstraatjes’ van Alkmaar. Kom over de Bathbrug zou ik willen roepen!

 

Hoe kijkt u terug op afgelopen maanden?

Eerst zijn we door corona even dicht geweest, maar daarna met ‘gepaste afstand’ weer opgegaan. Met het wegvallen van het toerisme in Alkmaar is het erg stil geworden in de straatjes van de Oude Stad. Al gaat het nu met vlagen weer wat beter, de in januari ingekochte voorraad is tot nu grotendeels blijven hangen. Om het winkelend publiek onze kant op te krijgen moeten de pijlen op coranaborden bij de Bathbrug en De Mient ook onze kant op wijzen. Als iedereen ziet dat hier ook een leuk en aantrekkelijk winkelgebied is, helpt ons dat geweldig.

 

Wat zou u willen verbeteren in de Hekelstraat?

We moeten er als ondernemers hier in de Oude Stad samen hard aan trekken om onze zichtbaarheid en vindbaarheid te vergroten. En dan gaat het niet alleen om de bekendheid van onze straatjes bij de toeristen en dagjesmensen, maar juist ook om die bij de inwoners van de eigen stad en regio. Mijn idee is niet te pietepeuterig, maar met opvallende bebording, zoals ooit de herkenbare smeedijzeren bogen boven de entree’s van de straten en niet van die neutrale plastic bollen. Ook winkelstraatjes als Payglop, Boterstraat en Gedempte Nieuwesloot hebben dit probleem. Als die borden overal terugkomen, dan wordt het een duidelijk verhaal, dan ben je herkenbaar. En dat het kan dat bewijst Kaeskoppenstad, dan ziet het hier zwart van de mensen!

 

Ondernemers in de Oude Stad hebben de handen ineengeslagen en trekken waar mogelijk samen op.

Download PDF
Download PDF
Over Gemeente Alkmaar

Alkmaar, de 5e stad van Noord-Holland, verbindt het beste van stad en land. De stad bruist! Met het uitgebreide winkelaanbod, een van de best bewaarde historische binnensteden én natuurlijk de traditionele kaasmarkt, trekt Alkmaar jaarlijks veel toeristen. De ligging vlakbij de kust en de randstad maakt wonen en werken in de stad een waar genoegen.

De gemeente Alkmaar zorgt dat het er nog beter wonen en werken is. Samen met de inwoners, want daar zit de kracht van stad en land.

berichten