Standbeeld voor Tante Truus

Op de Gewelfde Stenenbrug is een standbeeld geplaatst voor de geboren Alkmaarse heldin Truus Wijsmuller-Meijer. Op 1 juli bezochten burgemeester Piet Bruinooge en zijn echtgenote het beeld. Zij deden dit samen met initiatiefnemers en de twee kunstenaressen Lea Wijnhoven en Annet Terberg-Pompe. Hun idee kon worden gerealiseerd dankzij financiële bijdragen van gemeente, sponsoren en giften van vele Alkmaarders. Grote motor achter de succesvolle crowdfunding was de Historische Vereniging Alkmaar, die vanaf nu het verhaal van Truus Wijsmuller levend wil houden met een educatief programma.

358110 plaatsen%20standbeeld%20truus%20wijsmuller meijer%20foto%20erna%20faust 99a855 large 1593606764

Foto: Erna Faust

De Alkmaarse Truus Wijsmuller bracht haar jeugd door op de Mient 14, de huidige Foodbar 1480. Dankzij haar moedige optreden in de aanloopjaren naar de Tweede Wereldoorlog, redde zij met de beroemde Kindertransporten de levens van duizenden vluchtende kinderen uit diverse Europese landen. Dit waren met name kinderen van Joodse komaf. De burgemeester plaatste een bloemstuk aan de voet van het beeld met daarin de vlaggen van de betrokken landen. Dit waren de oorspronkelijke thuislanden, de hulplanden en de landen waar de kinderen hun nieuwe thuis vonden.

Tante Truus

‘Tante Truus’, zo noemden de vluchtende kinderen haar. Van deze kinderen kreeg zij tientallen jaren later als blijk van dank haar tweede bijnaam ‘moeder van 1001 kinderen’. Deze eervolle naam is dan ook te lezen op de sokkel van het standbeeld. Lang bleven de heldendaden van Truus Meijer onbekend en ondergewaardeerd. Ook in haar geboortestad Alkmaar was zij niet bekend.

Burgemeester Bruinooge: “Deze speciale dochter van Alkmaar is weer thuis. Op een voetstuk, waar zij hoort. En ik vind het van bijzondere waarde dat vele Alkmaarders aan dit standbeeld hebben bijgedragen, zodat haar naam weer vaak wordt genoemd.”

De bronzen Truus is omringd door kinderen en kijkt vanaf de Gewelfde Stenenbrug uit op haar oude woonhuis.

Viering geboortedag

De Historische Vereniging Alkmaar zet zich in om het verhaal van Truus Wijsmuller levend te houden met de campagne ‘Tante Truus is hier’. De vereniging richtte zich op de sponsoring van het beeld en werkt nu aan een educatief programma rond het vluchtelingenthema. Ook zijn er plannen voor een jaarlijkse herdenking op Truus Wijsmullers geboortedag, 21 april. Hopelijk kan volgend jaar haar geboortedag wél feestelijk worden gevierd en markeert die dag de start van een nieuwe traditie in Alkmaar.

Bijlage: Gedicht ‘Trots op tante Truus’ door stadsdichter Joris Brussel

Download PDF
Download PDF
Over Gemeente Alkmaar

Alkmaar, de 5e stad van Noord-Holland, verbindt het beste van stad en land. De stad bruist! Met het uitgebreide winkelaanbod, een van de best bewaarde historische binnensteden én natuurlijk de traditionele kaasmarkt, trekt Alkmaar jaarlijks veel toeristen. De ligging vlakbij de kust en de randstad maakt wonen en werken in de stad een waar genoegen.

De gemeente Alkmaar zorgt dat het er nog beter wonen en werken is. Samen met de inwoners, want daar zit de kracht van stad en land.

berichten