Ere insigne in goud voor Ger Voorn

Op zondag 13 september reikte burgemeester Piet Bruinooge een ere-insigne in goud van de stad Alkmaar uit aan de heer G. (Ger) Voorn. De uitreiking vond plaats in de Grote Sint Laurenskerk, tijdens de bijeenkomst in het kader van het 30-jarig jubileum van de Cultuurprijs van de regio Alkmaar en de bekendmaking van de winnaar van de Victoriefonds cultuurprijs.

364477 20200913%20ere%20insigne%20voor%20ger%20voorn%20%28jjfoto%29 7c0a44 large 1600078181

Burgemeester Piet Bruinooge speldt het ere insigne op op het colbert van Ger Voorn (Foto: JJFoto)

Ger Voorn is degene die 30 jaar geleden aan de wieg stond van deze prijs, die destijds begon onder de naam Reijer Jan Zwaan Cultuurprijs. De naam wijzigde een aantal malen, maar niet de drijvende kracht àchter deze prijs. Het culturele leven in Alkmaar zou zonder Ger Voorn niet zo bruisen als zij nu doet. Hij legde contacten met de vele culturele organisaties die Alkmaar rijk is en ondersteunde initiatieven van kunstenaars en organisaties die iets met literatuur wilden doen. Vanuit zijn functie als directeur van boekhandel Zwaan & Ter Burg sponsorde hij literaire projecten en zorgde voor materialen in het kader van cultuureducatie voor de Alkmaarse basisscholen. Hij was sponsor van de Alkmaarse kinderboekenweek en van Stichting De Vier, die voorstellingen voor basisschoolleerlingen verzorgde.  

Maatschappelijk zeer betrokken

Ger Voorn was ook de initiator van het maandblad ‘Uit in Alkmaar’ en sponsorde diverse concerten, waaronder die van Musicians Without Borders en Holland Music Sessions. Ook was hij de motor achter RTV Alkmaar en maatschappelijk betrokken bij Terre des Hommes, Stichting Vrienden van Holland Music Sessions en oprichter en bestuurder van podium Atlantis.  

Groot hart voor kunst en cultuur

Kortom, er is geen cultureel project of initiatief in Alkmaar dat niet op enige manier werd ondersteund door Ger Voorn. Hij heeft een groot hart voor kunst en cultuur en door zijn enorme enthousiasme en inzet voor alles wast vernieuwend is, zette hij Alkmaar met culturele initiatieven op de kaart. Nog altijd denkt hij mee om de Alkmaarse cultuurprijs nog aantrekkelijker te maken.  

Verrast met ere insigne

Voor al zijn inspanningen en gezien het prachtige gevarieerde Alkmaarse culturele landschap dat hij heeft neergezet, besloot het Alkmaarse college om Ger Voorn te eren met het ere insigne in goud van de stad Alkmaar en het was burgemeester Piet Bruinooge die hem tijdens de bijeenkomst verraste met het ere insigne. 

Download PDF
Download PDF
Over Gemeente Alkmaar

Alkmaar, de 5e stad van Noord-Holland, verbindt het beste van stad en land. De stad bruist! Met het uitgebreide winkelaanbod, een van de best bewaarde historische binnensteden én natuurlijk de traditionele kaasmarkt, trekt Alkmaar jaarlijks veel toeristen. De ligging vlakbij de kust en de randstad maakt wonen en werken in de stad een waar genoegen.

De gemeente Alkmaar zorgt dat het er nog beter wonen en werken is. Samen met de inwoners, want daar zit de kracht van stad en land.

berichten