Ondernemen in coronatijd: Ambrero Software B.V.

Wethouder Pieter Dijkman voert videogesprekken met ondernemers uit Alkmaar om te horen hoe zij ondernemen tijdens de coronacrisis. Waar worstelen ze mee en met welke creatieve oplossingen bieden ze de crisis het hoofd? Vandaag een interview met Bart Matthaei en Elisa Kossen van Ambrero Software B.V.

Partner bij Ambrero, Bart Matthaei, ‘rolde’ volgens eigen zeggen, na zijn middelbare schooltijd de IT in als ontwikkelaar. Hij startte zijn loopbaan bij Cyso. Daar werkte Bart een tijd in de ‘open source’ wereld. Uiteindelijk nam hij in 2005 de stap met compagnon Jelle van den Berg om een softwarebedrijf op te richten. Vanaf een zolderkamer werkten ze een jaar lang aan kleinschalig maatwerk. Maar al snel groeide het aantal aanvragen. Vanaf 2011 is Ambrero gevestigd aan de Bierkade in het oude kachelmuseum met een team van 18 collega’s. In zijn huidige rol begeleidt Bart klanten bij het uitstippelen van een innovatiestrategie en de bijbehorende doelstellingen. Om deze vervolgens met het team te vertalen naar een oplossing. Om in 6 – 8 weken resultaat te behalen werkt Ambrero volgens de Scrum methodiek.

Wat voor type ontwikkeling doet Ambrero?

Bart: “Wij noemden ons ‘maatwerk softwarebedrijf’ maar ‘fullservice innovatiepartner’ dekt de lading van onze huidige dienstverlening beter. De kern is nog steeds software development maar we helpen klanten met het vormgeven en concretiseren van innovatiestrategie. Bijvoorbeeld met de transformatie van productleverancier naar dienstverlener of migratie naar de cloud. Wij werken het functioneel uit, ontwerpen en bouwen de applicatie. Maar zorgen daarna ook dat de applicatie draait en wordt bijgehouden. Je moet ons niet hebben voor het snel bouwen van een appje, wel zijn we de partij voor grotere en complexe applicaties die meegroeien met organisaties.”

Is er een bepaald marktgebied waar Ambrero zich op richt?

Bart: “We zijn van oorsprong generalist en zoeken graag de parallel tussen verschillende branches. Maar tegenwoordig hebben we focus op twee sectoren, namelijk technische productiebedrijven met veel R&D activiteit. Zoals SensysGatso, een producent van verkeershandhaving apparatuur. En de andere sector omvat overheid, semi-overheid en non-profit, waarin we organisaties als Zorgverzekeraars Nederland en Stichting Beter Leven keurmerk (SBLk) vooruithelpen met maatschappelijk relevante innovatie.”

Bouwen jullie ook CRM systemen?

Bart: “CRM is een van de weinige zaken die we niet doen, deze is makkelijk te standaardiseren. Vaak is daar geen maatwerk nodig. Wij helpen juist in de processen waar geen standaard oplossing voor is. Een voorbeeld: Stichting Beter Leven Keurmerk is bekend bij veel mensen. Als Albert Heijn een sticker wil plakken op een stukje vlees voor het in de verpakking terecht komt, moet AH aantonen dat de hele voedselketen (voor het vlees in de verpakking terecht komt) op een diervriendelijke wijze is doorlopen. Dat klinkt niet complex. Maar als je nagaat hoeveel verschillende bedrijven er betrokken zijn in een voedselproces voor bijvoorbeeld een barbecuepakket, en hoeveel verschillende leveranciers daar aan hebben bijgedragen. Al die bedrijven moeten informatie verstrekken over het voedselproces, over de receptuur. Het probleem was dat al die verschillende informatie niet aan elkaar te koppelen was. Het klantenportaal dat we hebben ontwikkeld voor SBLk maakt alle stappen, van de ruim 29.000 producten en 25.000 productsamenstellingen, in de voedselketen inzichtelijk. Dat zorgt voor de mogelijkheid tot bijsturen en minder fouten. En een aanvraag van één leverancier voor goedkeuring had een doorlooptijd van twee weken, die is met de komst van het portaal teruggebracht naar één werkdag. Een flinke besparing van administratieve tijd dus!

Jullie zijn genomineerd voor de Computable Award 2020, waarom moeten we op Ambrero stemmen?

Bart zegt lachend: “Allereerst omdat wij het enige Alkmaarse bedrijf dat is genomineerd in de categorie Digitale Innovatie! Nee grapje, het draait niet alleen om innovatie op technisch vlak, het gaat ook over de functionele mogelijkheden. We hebben ingezet om grote hoeveelheden data snel beschikbaar te maken. Maar het draait om de eindgebruiker , wat die ermee kan en de positieve impact op de manier van werken. Het klantenportaal maakt het verschil voor SBLk en draagt daarnaast bij aan een beter leven voor dieren. Dit heeft de vakjury van Computable Awards beloond met een nominatie.” Marketing-/communicatiespecialist van Ambrero, Elisa Kossen: “De Computable Award winnen helpt ons in de naamsbekendheid en promotie van ons bedrijf. We leveren goed werk en dat kunnen we nog meer uitdragen. Iets minder Alkmaarse nuchterheid en wat meer uitbundigheid.”

Hoe bevalt ondernemen in Alkmaar en zijn er nog zaken die verbetering behoeven?

We kiezen voor Alkmaar omdat onze roots hier liggen en ook onze medewerkers In de regio wonen. Alkmaar biedt ons stabiliteit en het type mensen waar we graag mee werken. Een verbetering zou het parkeren zijn. Parkeren aan de overkant van de Bierkade is lastiger geworden, misschien is een P&R terrein een oplossing?” Pieter: “We zijn bezig met mobiliteit en ontwikkeling dus we nemen jouw opmerking mee.”

Heeft corona gevolgen voor jullie bedrijf?

“We maakten ons zorgen over onze projecten, maar gelukkig lopen die allemaal door en er komen ook nieuwe projecten binnen. Op de lange termijn verwacht ik dat de vraag naar digitalisering toeneemt, mede door thuiswerken. Maar als we wel een recessie in gaan zal dit ook zijn weerslag op onze branche hebben. Bij een recessie doen bedrijven minder snel nieuwe investeringen.” En onze medewerkers moesten zich aanpassen aan het thuiswerken. Dat werkte eerst minder efficiënt, maar gelukkig vonden onze mensen snel hun balans. Onze teams zijn zelf organiserend; als een project loopt dan is bemoeienis van de directie niet meer nodig. Dan redt een team het samen met de klant. Die autonomie zorgt er nu voor dat alle collega’s op afstand zorgen dat het werk uitgevoerd wordt. Net zo goed en efficiënt als voor corona.

Gunt u Ambrero een Computable Award? Stem dan op Klantenportaal SBLk in de categorie Digitale Innovatie!

Stemmen kan tot 1 november via deze link.

366769 ambrerosoftware computableawards 2 f00fbf large 1601895182

Projectteam Stichting Beter Leven keurmerk v.l.n.r.: Bart, Martijn en Jacco

Foto: aangeleverd door Ambrero Software B.V.

Download PDF
Download PDF
Over Gemeente Alkmaar

Alkmaar, de 5e stad van Noord-Holland, verbindt het beste van stad en land. De stad bruist! Met het uitgebreide winkelaanbod, een van de best bewaarde historische binnensteden én natuurlijk de traditionele kaasmarkt, trekt Alkmaar jaarlijks veel toeristen. De ligging vlakbij de kust en de randstad maakt wonen en werken in de stad een waar genoegen.

De gemeente Alkmaar zorgt dat het er nog beter wonen en werken is. Samen met de inwoners, want daar zit de kracht van stad en land.

berichten