370511 cobra%20vuurwerk 7351db large 1605625853

Aanhouding na gezamenlijke vuurwerkactie politie en gemeente

Naar aanleiding van het aantal meldingen over vuurwerkincidenten in Alkmaar hebben de handhavers van de gemeente Alkmaar en de politie een actie opgezet. De samenwerking was erop gericht om vuurwerkincidenten tegen te gaan. Tijdens de actie is een 16-jarige jongen uit Heerhugowaard aangehouden voor het bezit van 12 cobra’s. Dit illegale vuurwerk is in beslag genomen en de politie doet verder onderzoek.

Aanhouding

De handhavers en politieagenten hoorden knallen in de omgeving van de Melis Stokelaan. Het geluid van het vuurwerk en de rookontwikkeling leidde naar de 16-jarige jongen uit Heerhugowaard die 12 cobra’s in zijn bezit had. De jongen is aangehouden en het illegale knalvuurwerk is in beslag genomen. De politie doet verder onderzoek naar het vuurwerk.

Gezamenlijke actie

Volgens de politie en de handhavers verliep de samenwerking uitstekend. Door samen de straat op te gaan konden zij snel in actie komen bij overlastmeldingen en vuurwerkknallen. De komende weken werkt de politie opnieuw samen met handhavers van de gemeente Alkmaar en handhavers van de BUCH gemeenten. Daarbij hebben zij elk hun eigen bevoegdheden.

“Ik hoop dat iedereen zich aan het vuurwerkverbod gaat houden, we moeten de zorg ontzien deze dagen. Daarom ben ik blij met de uitstekende samenwerking tussen de handhavers en de politieagenten. Er ontstaan goede initiatieven zoals deze actie om vuurwerkincidenten te bestrijden. Door de krachten te bundelen, elk vanuit de eigen bevoegdheid, kunnen zij samen de veiligheid en leefbaarheid op straat vergroten.”

Emile Roemer, burgemeester

Extra alert

De politie is de dagen voor de jaarwisseling extra alert op handel en het bezit van illegaal vuurwerk. Illegaal vuurwerk is niet goedgekeurd vuurwerk. Vaak zijn de lontjes te kort, is het vuurwerk beschadigd en zit er teveel kruit in waardoor het vuurwerk te snel, te hard of in de verkeerde richting klapt. Grote kans dat iemand ernstig letsel oploopt. Niet alleen de afsteker, maar ook de omstanders. Voorbeelden van bekend illegaal vuurwerk zijn strijkers, Bengaals vuur, mortierbommen, Chinese rollen, lawinepijlen en Cobra’s.

Maak melding van illegaal vuurwerk

Weet of vermoedt u dat er ergens illegaal vuurwerk is opgeslagen of wordt verhandeld?

• Meld dit bij de politie 0900-8844.

• Blijft u liever anoniem?

Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Vragen over vuurwerk?

Download PDF
Download PDF
Over Gemeente Alkmaar

Alkmaar, de 5e stad van Noord-Holland, verbindt het beste van stad en land. De stad bruist! Met het uitgebreide winkelaanbod, een van de best bewaarde historische binnensteden én natuurlijk de traditionele kaasmarkt, trekt Alkmaar jaarlijks veel toeristen. De ligging vlakbij de kust en de randstad maakt wonen en werken in de stad een waar genoegen.

De gemeente Alkmaar zorgt dat het er nog beter wonen en werken is. Samen met de inwoners, want daar zit de kracht van stad en land.

berichten