We kunnen niet wachten om straks bevrijdingsconcert te geven

Wethouder Pieter Dijkman voert videogesprekken met ondernemers uit Alkmaar om te horen hoe zij ondernemen tijdens de coronacrisis. Waar worstelen ze mee en met welke creatieve oplossingen bieden ze de crisis het hoofd? Deze keer met Mike Fentross, artistiek leider van internationaal barokensemble La Sfera Armoniosa en trekker van het evenement The Corona Files. Dit project kreeg onlangs een bijdrage uit het stimuleringsfonds Alkmaar, dat is ingesteld om de stad weerbaar te maken tegen de gevolgen van de coronacrisis.

Wat is La Sfera Armoniosa?

La Sfera Armoniosa is een internationaal muziekgezelschap uit Alkmaar. Wij maken barokmuziek uit de 17e en 18e eeuw. Ik bespeel de luit, een oud instrument dat je niet vaak meer hoort, zeg maar een barokgitaar. Met vriend, jazzmuzikant en -componist Maarten Ornstein, kwamen we tot het plan om in deze coronatijd, waarin samen ‘live’ muziek maken niet goed kan, een serie videoclips te maken. Met de clips willen we een tijdsdocument maken dat ons herinnert aan deze lockdown. En het effect dat het heeft op de culturele sector, maar ook de verbinding die het brengt. Vandaar de naam ‘The Corona Files’.

 

Hoe hebben jullie dat uitgewerkt?

Omdat het coronavirus zich niets aantrekt van landsgrenzen hebben we uit ons internationale netwerk zangers en zangeressen gevraagd uit landen, die meer dan gemiddeld getroffen zijn door het Coronavirus, zoals China, Italië, Spanje en Engeland. We hebben ze gevraagd om ieder een traditioneel lied uit hun land te vertolken. Als ensemble begeleidden we dat muzikaal. In de videoclips gaat er een kort vraaggesprek aan vooraf, waarin de artiesten elk de situatie in hun thuisland beschrijven. We zitten allemaal in het zelfde schuitje. Muziek is een taal, maar niet aan gesproken taal gebonden. Je kunt er ervaringen mee delen en mee verbinden. Grenzen, tijden en plaatsen worden er mee opgeheven.

Jullie hebben ook een concert gegeven. Hoe kon dat in coronatijd?

Als passende afsluiting van het project gaven we op 27 september een concert, juist op een moment dat het coronavirus even op de terugtocht leek en er versoepelingen werden ingevoerd. Drie van de deelnemende internationale musici hebben toen in de Grote Sint Laurenskerk hun liederen ten gehore gebracht, afgewisseld met 17e eeuwse liederen en instrumentale muziek. Ook zijn de zeven videoclips getoond, die we hebben gemaakt. Hiervoor hebben we de handen ineengeslagen met Taqa theater De Vest. Het was een prachtig feest van verbinding met heel ontroerende momenten.

 

Ontroerende momenten?

Ja, muziek maakt emoties los in mensen. Tijdens dat concert vertelden de musici verhalen over de lockdown in hun land en zongen ze liederen uit hun eigen cultuur. Dat was soms aangrijpend, niet alleen voor het publiek, maar ook voor de zangers en musici zelf. Muziek is mijn vak. Mijn werk is om mensen te ontroeren. Als iemand is geraakt is mijn missie geslaagd.

 

Hoe heeft het stimuleringsfonds jullie geholpen?

Wij waren heel blij met de financiële bijdrage die we vanuit het Stimuleringsfonds voor ons plan kregen. Dit stelde ons in staat om het plan voor de videoclips te verwezenlijken. We hebben er de weerbaarheid van de culturele sector in Alkmaar mee kunnen laten zien.

 

Hebben jullie nog plannen voor de toekomst?

We kunnen niet wachten om straks, aan het hopelijk snelle einde van deze coronacrisis, live een ‘bevrijdings’concert te geven. Het liefst willen we met alle deelnemende muzikanten en het dan weer aanwezig publiek deze moeilijke en onzekere tijd afsluiten. Er is een documentairemaker geïnteresseerd in het project. Die heeft al opnames gemaakt van het eerdere concert in de Grote Kerk. Ook staan er als uitvloeisel van het project, enkele cd’s op stapel, waaronder één met de aan het project deelnemende Engelse zangeres Hilary Summers en één met werk van de bekende 18e eeuwse Alkmaarse componist Willem de Fesch. Deze cd presenteren we op 16 januari met een concert in de Lutherse Kerk in Alkmaar. Ook hopen we in Alkmaar weer hofjesconcerten te kunnen geven of, zoals we eerder deden, een concert in het Stedelijk museum. We zijn blij als we iets terug kunnen doen voor de stad.

 

Website: www.lasfera-armoniosa.com/the-corona-files-covid-collaboration

370654 la%20sfera%20armoniosa 20782d large 1605775933

 

 

 

 

Download PDF
Download PDF
Over Gemeente Alkmaar

Alkmaar, de 5e stad van Noord-Holland, verbindt het beste van stad en land. De stad bruist! Met het uitgebreide winkelaanbod, een van de best bewaarde historische binnensteden én natuurlijk de traditionele kaasmarkt, trekt Alkmaar jaarlijks veel toeristen. De ligging vlakbij de kust en de randstad maakt wonen en werken in de stad een waar genoegen.

De gemeente Alkmaar zorgt dat het er nog beter wonen en werken is. Samen met de inwoners, want daar zit de kracht van stad en land.

berichten