Beter drie keer een dubbeltje verdienen, dan één keer een kwartje

Wethouder Pieter Dijkman voert videogesprekken met ondernemers uit Alkmaar om te horen hoe zij ondernemen tijdens de coronacrisis. Waar worstelen ze mee en met welke creatieve oplossingen bieden ze de crisis het hoofd? Deze keer met de broers Robert-Jan en André jr. Jansen, samen met neef Frans jr., de eigenaren van Jansen Hoveniers in Markenbinnen.

Wie zijn de Jansen Hoveniers?

Jansen Hoveniers is een familiebedrijf, opgericht door onze opa Andreas in 1934. Het bedrijf omvat een hovenierstak, voor zowel de particuliere als de zakelijke markt, en een groencentrum gericht op verkoop van tuinbeplanting en -materialen aan particulieren. Ons bedrijf zit vanaf 1971 in Markenbinnen aan de Markervaart langs de N246, de weg van Alkmaar naar Zaanstad. Van een kwekerij van zo’n 6 hectare met daarop een historische stolpboerderij, een kas en wat losse schuren, zijn we hier uitgegroeid tot een compleet groencentrum. 1971 is ook het jaar dat oprichter opa Andreas Jansen overlijdt en zijn zoons André Jansen (Sr.) en Frans Jansen (Sr.) het bedrijf overnemen. Vervolgens deden wij als 3e generatie vanaf 2000 onze intrede in het bedrijf; André Jansen Jr. (1979), Frans Jansen Jr. (1980) en later ook Robert-Jan Jansen (1983). Vanaf 2013 hebben we samen de dagelijkse leiding over het bedrijf.

 

Wat doet Jansen Hoveniers?

We bieden totaaloplossingen voor tuinaanleg, dus van ontwerp tot en met realisatie en levering van de materialen. Ook doen we veel werk in het openbaar groen. We werken met acht tot negen ploegen van twee man in de buitendienst. Samen met de medewerkers op het groencentrum zijn we totaal met 25. We zijn de laatste jaren al flink gegroeid, maar willen graag nog verder groeien. De schaarste op arbeidsmarkt aan goede krachten maakt dat moeilijk. We kunnen er nog wel drie tot vier ploegen bij hebben. Lastig is dat je, voor ons werk, grotere tuininrichtingen, projecten en particulier werk, meer in je mars moet hebben dan groene vingers. Het hoveniersvak is heel breed geworden. Tuinaanleg in het hogere segment, wat wij doen, vraagt ook om bouwkundig en technisch inzicht. Dat brengt niet iedereen mee. Daar komt bij dat de instroom voor opleidingen in het groen terugloopt. Dat betekent dat zich minder stagiaires melden om in dit werk te worden opgeleid.

 

Wat doen jullie daaraan en hebben jullie misschien wat aan zij-instromers?

We doen er alles aan om nieuwe mensen te krijgen. Zo zitten we in de adviescommissie van het Clusius College, geven we gastlessen en zijn we er ook via de branchecommissies druk mee. Uiteraard zijn zij-instromers met interesse voor het vak van harte welkom. We hebben er nu twee die het heel goed doen. Besef wel, het is een zwaar, maar tegelijk ook mooi en veelomvattend beroep. Wat iemand in zijn vingers heeft haal je niet zomaar uit een cv. Je moet mooie tuinen willen maken en graag buiten werken. Het is een misvatting dat je er bent met een schoffel en een snoeischaar. Materialenkennis, gevoel voor vormgeving en technisch inzicht, er komt heel wat kijken bij ons vak tegenwoordig.

 

Wat zijn de toekomstplannen met het bedrijf?

We willen hier graag moderniseren. Het ‘jasje’ van onze ouders uit 1990 is te krap geworden. Zeker in coronatijden. Het ontbreekt aan goede opslagruimte. Ook zouden we graag de authentieke stolp opknappen en zo inrichten, dat we onze klanten op een nette wijze kunnen ontvangen. De nieuwe omgangsvormen vragen om een andere inrichting. Het plan ligt er al even. We hopen dat er nu vaart mee wordt gemaakt. We zijn blij met het meedenken van het ondernemersloket en van de andere medewerkers van de gemeente. Toch is de aanpassing van het bestemmingsplan met de provincie een weg van lange adem. We willen het in één keer goed doen op deze plek en graag investeren in een bedrijf met een historische en groene uitstraling, passend in het landschap en met behoud van de stolpboerderij uiteraard. We willen hier geen industrieterrein waar een hovenier op zit.

 

Hoe bevalt het ondernemen in gemeente Alkmaar?

We hebben hier met drie gemeenten te maken gehad, Uitgeest, Graft-De Rijp en nu met Alkmaar. Bij Graft-De Rijp deden we veel in de boomverzorging en het straatwerk (o.m. Koningsdag in 2014). Dat stadswerk is nu wat minder geworden. Maar met de professionaliteit en bereidwilligheid van het grotere Alkmaar zijn we blij. De gemeente Alkmaar biedt in coronatijd veel diensten, die wij dan misschien niet nodig hebben, maar die anderen goed kunnen gebruiken, zoals de vergrote terrassen voor de horeca-ondernemers. Alkmaar is als fusiepartner een goede keus geweest boven Zaanstad.

 

Hoe gaat het met het bedrijf in de coronacrisis?

We hebben er door de lockdown eigenlijk alleen last van met ons groencentrum. We zitten nog volop in het hovenierswerk en onze mensen voelen zich, omdat ze buitenwerken veilig en houden zich goed aan de protocollen. Bedrijven die op de lange termijn denken hebben volgens ons de beste overlevingskansen, ook in deze crisis. Met onze combinatie van hoveniersbedrijf, tuinmaterialenhandel en groencentrum hebben we meerdere ijzers in het vuur. Zo profiteren we nu nog steeds van keuzes die onze ouders hebben gemaakt. 'Beter drie keer een dubbeltje verdienen, dan één keer een kwartje’ is zo’n visie die we als familiebedrijf meedragen.

 

379030 jansen%20hoveniers f79b44 large 1613055416

Jansen Hoveniers met v.l.n.r. Robert Jan Jansen, Frans Jansen sr., Frans Jansen jr. & André Jansen.

 

Download PDF
Download PDF
Over Gemeente Alkmaar

Alkmaar, de 5e stad van Noord-Holland, verbindt het beste van stad en land. De stad bruist! Met het uitgebreide winkelaanbod, een van de best bewaarde historische binnensteden én natuurlijk de traditionele kaasmarkt, trekt Alkmaar jaarlijks veel toeristen. De ligging vlakbij de kust en de randstad maakt wonen en werken in de stad een waar genoegen.

De gemeente Alkmaar zorgt dat het er nog beter wonen en werken is. Samen met de inwoners, want daar zit de kracht van stad en land.

berichten