380333 luchtfoto%201 689f30 large 1614238872

Zonnecarport parkeerplaats De Meent (foto: Sunprojects)

Zonnecarport af bij parkeerplaats De Meent

In plaats van alleen duurzaam sporten, kunnen sporters nu ook duurzaam parkeren bij De Meent. Er zijn 858 zonnepanelen geplaatst boven de parkeerplaats aan de zuidzijde van de ijsbaan. Aan de hand van 16 extra laadpunten kunnen in totaal 20 elektrische auto’s opladen. De parkeerplaats functioneert drievoudig: voor parkeren, duurzame energie opwekken en opladen. Het bouwwerk is ontworpen en gemaakt door Sunprojects. De verduurzaming is onderdeel van het Europese project POCITYF.

Vervolg: fietsparkeerplaats met laadpunten

De zonnepanelen voorzien de laadpunten en het complex van groene stroom. Binnenkort worden accu’s geplaatst om de duurzame energie op te slaan. Geheel volgens planning realiseert het bouwteam nu ongeveer 60 zonnepanelen boven de fietsparkeerplaats met 20 oplaadpunten voor elektrische fietsen. In totaal is De Meent dan van 918 extra zonnepanelen voorzien die 300.000 KWh (kilowatt uur) per jaar opbrengen. Dit staat gelijk aan het stroomverbruik van 100 huishoudens. Naast het zonnepark wordt eind dit jaar een warmte/koude-opslag aangelegd om De Meent duurzaam te verwarmen en te koelen. Daarvoor wordt de restwarmte van de ijsmachines gebruikt.

Alkmaar is een voorbeeld in een duurzaam Europees project

Project POCITYF is gestart door de Europese Unie om historische steden, zoals Alkmaar te verduurzamen. De historische voorbeeldsteden Alkmaar en Evora (Portugal) passen verschillende duurzame oplossingen toe, waar andere deelnemende historische steden in Europa van leren.

Deelprojecten in Alkmaar

Alkmaar ontwikkelt de duurzame technologieën in Westrand; Bloemwijk, De Hoef en Olympiapark. De oplossingen zijn onderverdeeld in deelprojecten. De duurzame technieken kunnen in een latere fase worden gebruikt voor duurzame ontwikkeling van andere gebieden in Alkmaar. De gemeente Alkmaar werkt in project POCITYF samen met meerdere partners, waaronder de woningcorporaties Woonwaard en Van Alckmaer, HVC, Connexxion, Alliander, TNO, Inholland, Neroa, Firan, Rijksuniversiteit Groningen en New Energy Coalition.

Meer informatie

www.pocityf.eu

www.alkmaar.nl/duurzaamheid/energie-en-duurzaamheid/europees-project-pocityf

Het Zonnecarport is een waardevolle toevoeging voor de gemeente Alkmaar, gezien de toename van elektrische en hybride auto’s. In dit deelproject van POCITYF wordt de lokaal opgewekte energie ook lokaal gebruikt. Een goed voorbeeld dat elders in de regio Alkmaar en in steden kan worden toegepast.

Wethouder Duurzaamheid Christian Braak    
371388 eu%20notitie 421117 original 1606158106
Download PDF
Download PDF
Over Gemeente Alkmaar

Alkmaar, de 5e stad van Noord-Holland, verbindt het beste van stad en land. De stad bruist! Met het uitgebreide winkelaanbod, een van de best bewaarde historische binnensteden én natuurlijk de traditionele kaasmarkt, trekt Alkmaar jaarlijks veel toeristen. De ligging vlakbij de kust en de randstad maakt wonen en werken in de stad een waar genoegen.

De gemeente Alkmaar zorgt dat het er nog beter wonen en werken is. Samen met de inwoners, want daar zit de kracht van stad en land.

berichten