Duurzame energievoorziening maakt aggregaten tijdens kermis overbodig

04 JULI 2014, ALKMAAR
Samenvatting
Vanaf 7 juli wordt een begin gemaakt met een nieuwe, duurzame energievoorziening in de binnenstad. Het gaat om een speciaal elektriciteitsnet, waar een groot gedeelte van de kermisattracties in augustus voor het eerst gebruik van zullen maken. De nieuwe voorziening die wordt aangelegd op de Paardenmarkt, Hofplein en later dit jaar ook op de Kanaalkade zorgt ervoor dat de attracties geen (diesel)aggregaten meer nodig hebben. In totaal wordt er daardoor 4,5 ton aan CO2-uitstoot voorkomen. Daarnaast levert het natuurlijk minder (geluids)overlast op.

Groene stroom

Voor de aanleg van de energievoorziening worden de Paardenmarkt, Kanaalkade en het Hofplein voorzien van een ondergrondse aansluiting waar een mobiele transformator voor evenementen op aangesloten kan worden. Deze maakt gebruik van de ingekochte groene stroom van Alkmaar en zo zullen de dieselaggregaten worden verbannen uit de binnenstad.

Wethouder Duurzaamheid Jan Nagengast (CDA): ‘Deze duurzame voorziening levert in het evenementenseizoen naar verwachting een reductie op van circa 4,5 ton vervuilende stoffen zoals fijnstof en CO2. Juist in een tijd waarin de zorgen rond fijnstof de noodzakelijke aandacht vergen is dit een belangrijke stap. Buiten de evenementen om kunnen cruiseschepen straks ook gebruik maken van de nieuwe voorziening.’

Wethouder Evenementen, Elly Konijn (D66): ‘Dit is een mooie ontwikkeling voor de stad, vooral met het oog op de kermis die er weer aankomt. Duurzaamheid en evenementen gaan hand in hand.’

Werkzaamheden

De werkzaamheden voor de aanleg van de energievoorziening starten op 7 juli voor het Hofplein en de Paardenmarkt. Daarbij worden er twee kabels ondergronds aangelegd, vanaf de Schutterspassage naar de Paardenmarkt en het Hofplein. De hinder blijft beperkt tot drie locaties: Paardenmarkt, Sint Sebastiaanstraat en Hofplein/Schutterspassage. In totaal nemen de werkzaamheden ongeveer drie weken in beslag. De Kanaalkade volgt later dit jaar.

Citaten
"‘Deze duurzame voorziening levert in het evenementenseizoen naar verwachting een reductie op van circa 4,5 ton vervuilende stoffen zoals fijnstof en CO2. Juist in een tijd waarin de zorgen rond fijnstof de noodzakelijke aandacht vergen is dit een belangrijke stap. Buiten de evenementen om kunnen cruiseschepen straks ook gebruik maken van de nieuwe voorziening.’" Wethouder Duurzaamheid Jan Nagengast (CDA)
"‘Dit is een mooie ontwikkeling voor de stad, vooral met het oog op de kermis die er weer aankomt. Duurzaamheid en evenementen gaan hand in hand.’" Wethouder Evenementen, Elly Konijn (D66)
Download PDF
Download PDF
Over Gemeente Alkmaar

Alkmaar, de 5e stad van Noord-Holland, verbindt het beste van stad en land. De stad bruist! Met het uitgebreide winkelaanbod, een van de best bewaarde historische binnensteden én natuurlijk de traditionele kaasmarkt, trekt Alkmaar jaarlijks veel toeristen. De ligging vlakbij de kust en de randstad maakt wonen en werken in de stad een waar genoegen.

De gemeente Alkmaar zorgt dat het er nog beter wonen en werken is. Samen met de inwoners, want daar zit de kracht van stad en land.

berichten