Alkmaar: schilder Alice Brasser beleeft haar 24 uur in Huize De Dieu

Twee mysterieuze werelden komen samen

09 JULI 2014, ALKMAAR
Samenvatting
Vanaf donderdag 10 juli 12.30 uur is Huize De Dieu, een van de meest mysterieuze monumenten van Alkmaar, het domein van schilder Alice Brasser. Met de kleur en geur van verf geeft schilder Brasser haar ervaringen in dit historische gebouw weer.

Allure in Alkmaar

Huize De Dieu. Misschien bent u er de afgelopen weken al langsgelopen en vroeg u zich af wat er gaande is aan Langestraat 114. Binnen wordt hard gewerkt aan de inrichting. Over een paar maanden is Alkmaar een toegankelijk paleis rijker; dan is de herensociëteit met allure een feit. Dan kunnen bezoekers in Huize De Dieu terecht voor meer dan een versnapering alleen.

Mystieke ontmoeting

De meer dan 100 oprichters van Stichting De Dieu zijn enthousiast over het idee om iemand voor 24 uur in hun monumentale pand te laten wonen. Dit prachtige pand met zijn exquise wandschilderingen en plafonds vraagt natuurlijk om een kunstenaar met oog voor details. Het gebouw was jarenlang hermetisch afgesloten. De prachtige schilderingen zijn onder het grote publiek dus ook grotendeels een mysterie gebleven. De combinatie tussen Alice Brasser en Huize De Dieu belooft een interessante ontmoeting te worden.

Alice Brasser

Schilder Alice Brasser werd in Alkmaar geboren. Ze volgde haar opleiding aan de Amsterdamse Academie voor Beeldende Kunst. Belangrijke inspiratiebronnen voor haarwerk zijn de natuur, landschappen en dagelijkse rituelen. De schilderijen vertellen een verhaal met meerdere lagen. Het mystieke werk is populair en trekt ook internationaal de aandacht.

Alice Brasser schildert graag op locatie. Brasser transformeert wat ze ziet tot een nieuwe wereld. Er gaat een magische aantrekkingskracht vanuit.

Monument tijdelijk overhandigd

Wethouder Monumenten, Kunst en Cultuur, Anjo van de Ven overhandigt samen met vertegenwoordigers van 100 founders van Stichting De Dieu donderdag 10 juli om 12.30 uur de monumentensleutel aan schilder Alice Brasser. De woonkamer van Huize De Dieu vormt het tweede toneel voor een unieke 24 uurs reis in een Alkmaars monument.

Wethouder Anjo van de Ven: ‘De Dieu is een mooi voorbeeld van de nieuwe bestemming die ons kostbare erfgoed kan krijgen. De overheid kan het zeker niet alleen. De 100 founders namen zelf het initiatief tot de functie van dit bijzondere woonhuis. Voor de stad als geheel en ons erfgoed is dit initiatief erg belangrijk; een garantie voor de toekomst.

‘Gluuruurtje’ 10 juli tussen 16.00 en 17.00 uur

Bent u ook zo nieuwsgierig naar het interieur van Huize De Dieu en wie de schilderes Alice Brasser is en hoe ze werkt? Dan is het gluuruurtje op donderdag 10 juli uw kans. Tussen 16.00 en 17.00 uur kunnen bezoekers een klein kijkje nemen en meegluren met de reis van Alice Brasser.

Download PDF
Download PDF
Over Gemeente Alkmaar

Alkmaar, de 5e stad van Noord-Holland, verbindt het beste van stad en land. De stad bruist! Met het uitgebreide winkelaanbod, een van de best bewaarde historische binnensteden én natuurlijk de traditionele kaasmarkt, trekt Alkmaar jaarlijks veel toeristen. De ligging vlakbij de kust en de randstad maakt wonen en werken in de stad een waar genoegen.

De gemeente Alkmaar zorgt dat het er nog beter wonen en werken is. Samen met de inwoners, want daar zit de kracht van stad en land.

berichten