Schutterswei kansrijk voor herontwikkeling

30 JULI 2014, ALKMAAR
Samenvatting
De voormalige gevangenis Schutterswei biedt kansrijke mogelijkheden voor herbestemming. Dat is de belangrijkste conclusie van een onderzoek over de bouwkundige staat en herbestemmingsmogelijkheden voor de voormalige gevangenis. Het college van B&W heeft laten onderzoeken wat de bouwkundige staat is van het gebouw en wat mogelijke herbestemming van het gebouw kan zijn. Bureau Kerssens en De Ruiter heeft dit onderzoek uitgevoerd.

Schutterswei is in 1884 door het Rijk gebouwd als gevangenis. Destijds heeft de gemeente Alkmaar de grond aan het Rijk geleverd onder de voorwaarde dat bij het vervallen van de functie van het gebouw de grond wordt teruggegeven aan de gemeente. Aangezien Schutterswei vanaf 2012 niet meer in gebruik is als gevangenis dient het Rijk de grond terug te geven aan de gemeente Alkmaar.

Verantwoordelijk wethouder Anjo van de Ven hierover: “Schutterswei behoort tot een van de beeldbepalende gebouwen van Alkmaar. Het pand uit 1884 is onderdeel van het architectonische DNA van onze stad. Dit college zal alles doen wat binnen de mogelijkheden ligt om dit pand te behouden. Dat kan door het gebouw een andere bestemming te geven”.

Om te beoordelen of en in welke mate het gebouw kansrijk is voor herontwikkeling is onderzoek gedaan. Uit het onderzoekt blijkt dat het gebouw bouwkundig in een goede staat verkeerd. Daarnaast schetst het rapport twee kansrijke scenario’s voor herbestemming; namelijk het creëren van een woonfunctie of een hotel. Beide scenario’s zijn voortgekomen uit een brainstormsessie met marktpartijen. Het college van B&W is enthousiast over de twee scenario’s maar wil in een vervolgonderzoek ook andere alternatieven meenemen.

Citaten
"“Schutterswei behoort tot een van de beeldbepalende gebouwen van Alkmaar. Het pand uit 1884 is onderdeel van het architectonische DNA van onze stad. Dit college zal alles doen wat binnen de mogelijkheden ligt om dit pand te behouden. Dat kan door het gebouw een andere bestemming te geven”. " wethouder Anjo van de Ven
Download PDF
Download PDF
Over Gemeente Alkmaar

Alkmaar, de 5e stad van Noord-Holland, verbindt het beste van stad en land. De stad bruist! Met het uitgebreide winkelaanbod, een van de best bewaarde historische binnensteden én natuurlijk de traditionele kaasmarkt, trekt Alkmaar jaarlijks veel toeristen. De ligging vlakbij de kust en de randstad maakt wonen en werken in de stad een waar genoegen.

De gemeente Alkmaar zorgt dat het er nog beter wonen en werken is. Samen met de inwoners, want daar zit de kracht van stad en land.

berichten